fbpx

Verlies van reuk en smaak door Corona.

Toen de COVID-19 pandemie zich over de hele wereld verspreidde, werden verlies van reuk en smaak snel herkend als twee van de belangrijkste symptomen. 30-90 procent van de mensen met een corona-besmetting heeft verlies van reuk en smaak. Sommigen zijn niet eens ziek geweest. Uit Engels onderzoek bleek dat 4 weken na besmetting de helft van de mensen weer kon ruiken. Na 8 weken was 75% hersteld en had 25% nog lichte klachten. Ongeveer 10% van de patiënten heeft na 6 maanden nog steeds hun reuk en smaak niet terug. Ben je lekker aan het koken en proef je niet eens wat je maakt? Smaakverlies is een gevolg van reukverlies. Wist je dat 80% van wat we proeven wordt veroorzaakt door wat we ruiken? Maar ook als je etherische olie verkoopt of in een parfumerie werkt, moet je er toch niet aan denken dat je ineens niks meer ruikt? Hoe kun je je reuk weer terugkrijgen na Corona?

Hoe kan het dat je door Corona niks of weinig meer ruikt?

Boven in je neus zitten receptoren (zenuwuiteinden). Die maken verbinding met geurmoleculen die je inademt. Bij zo’n verbinding ontstaat een signaal dat naar je hersenen gaat. Daar wordt het een geur of smaak die je kunt benoemen of herkennen. De nieuwste theorie is dat het corona virus zich vastzet op de ondersteunende cellen die om de geurreceptoren heen zitten, waardoor die niet goed meer werken.

Positief nieuws van onderzoekers van Harvard. Zij hebben recentelijk ontdekt dat het coronavirus niet direct de zenuwcellen aantast die verantwoordelijk zijn voor geurwaarneming. Het blijkt dat het coronavirus vooral schade toebrengt aan ondersteunende cellen bovenin de neusholte. Hierdoor verwachten de onderzoekers dat het reukverlies in de meeste gevallen niet permanent van aard zal zijn.

Hoe kun je je reuk weer terugkrijgen na Corona?

Professor Patel van Stanford University helpt al 10 jaar mensen om hun reuk terug te krijgen. In een klinische proef van 2017 ontdekten Patel en een team van onderzoekers dat patiënten die een olfactorische training hadden gedaan met etherische oliën twee keer zoveel kans hadden om hun reukzin te verbeteren dan degene die dat niet deden. Dit komt omdat etherische oliën de neiging hebben om één duidelijke geurmolecule te hebben. Omdat de reukzenuw uniek is in de manier waarop hij zich direct door het geheugencentrum van de hersenen beweegt, hebben geuren een speciale manier om het geheugen op te roepen.

Specialisten in de VS hebben een olfactorische training ontwikkeld. Olfactorische training, het proces van het regelmatig en herhaaldelijk ruiken van bepaalde dingen, is een aanpak die jouw reukvermogen kan helpen terug te keren. Je reukzin kan hierdoor verbeteren, licht verbeteren of helemaal niet verbeteren. Ondanks dat olfactorische training geen geneeswijze is, kun je het zien als een soort fysiotherapie voor de neus. In ieder geval het proberen waard toch?

Hoe werkt deze reuktraining?

Je hebt 5 etherische oliën nodig: kruidnagel, eucalyptus, palmarosa, citroen en kaneel. Etherische of essentiële oliën zijn geconcentreerde extracten die 100% natuurlijk zijn. Om 1 liter citroenolie te produceren zijn 100 kilo vruchtenschillen nodig. Etherische oliën kunnen de reukzenuwen stimuleren en versterken blijkt uit onderzoek. Hoe hoger de concentratie van een geur, hoe sterker het signaal dat naar de hersenen wordt gestuurd. Iedere etherische olie bestaat van nature uit vele chemische samenstellingen. Kruidnagelolie kan tot 96,6% eugenol bevatten, een bestanddeel wat een krachtige, kruidige geur geeft aan kruidnagel. Eucalyptusolie bevat tot 90% cineol, een aromatisch bestanddeel dat kampferachtig ruikt en ook in veel cannabis soorten kan worden gevonden. Palmarosa-olie bevat bijna 80 % geraniol, een veelgebruikte geurstof in roosachtige parfums. Citroenolie bevat tot 76% limoneen, een levendige frisse geurstof. Kaneelolie bevat 63.1-75.7% cinnamaldehyde, de warme, kruidige geurstof in kaneel maar ook 13% eugenol zoals in kruidnagel. Etherische oliën zijn verkrijgbaar bij natuurwinkels of gespecialiseerde bedrijven in etherische olie. Het is belangrijk om maar één etherische olie tegelijk te gebruiken en ze af te wisselen zodat de reukzenuwen optimaal geprikkeld worden. Na ieder gebruik van een etherische olie kunt je jouw reukorgaan resetten door even aan een kopje koffiebonen te ruiken. Zorg dat u een rustig moment kiest op een geurige neutrale plek. Doe deze reuktraining bij voorkeur ’s ochtends en ‘s avonds gedurende 10 tot 15 minuten.

Reuktraining

  1. Ga ontspannen zitten.
  2. Open een flesje etherische olie.
  3. Houdt deze circa 5 centimeter onder je neus.
  4. Ruik aan het flesje en probeer de geur te benoemen.
  5. Adem rustig in en uit door jouw neus gedurende een paar minuten.
  6. Ruik daarna even aan een kopje koffiebonen om je reukorgaan te resetten.
  7. Doe deze geurtraining nog een paar keer met een andere etherische olie.

Tips om te onthouden:

  • Probeer eerst te ruiken zonder dat je weet welke etherische olie het is.
  • Laat u niet ontmoedigen. Het kan echt even duren voordat jouw reuk kan terugkomen. Bedenk maar dat parfumeurs ook hun reukzintuig kunnen trainen en ontwikkelen.

Succesverhaal

Recent vroeg een cliënte om hulp die als gevolg van bestraling door borstkanker haar reuk en smaak is verloren. Ze doet een reuktraining thuis met bovenstaande 5 etherische oliën. Ook chemotherapie en bestraling kunnen zorgen voor reuk- en smaakverlies. Na drie weken kon ze de geur van kaneel opnieuw ruiken. Na een aantal maanden is haar reuk sterk verbetert en smaakt haar wijn niet meer naar azijn. De moeite waard om te proberen toch?