fbpx

Wat is aromatherapie nou precies?

Aromatherapie is een vorm van kruidengeneeskunde en behoort tot de complementaire zorg. Het maakt gebruikt van natuurlijke extracten uit bloemen, planten, kruiden, specerijen, bomen en vruchten, ook wel etherische oliën of essentiële oliën. Deze magische olietjes hebben invloed op body, mind, spirit en soul. 

 

Hoe maak je etherische olie?

Etherische olie kun je niet maken. Dat hebben heel erg veel chemici geprobeerd maar de synthetische variant mist toch echt de heilzame werking. Ze worden gedestilleerd uit bloemen en plantenmateriaal of geperst uit vruchtenschillen. Je kunt etherische oliën zien als de hormonen van een plant. Ze zijn in aanwezig om insecten aan te trekken voor bevruchting of af te stoten om de plant te beschermen. Etherische oliën zorgen voor de geur en vormen de essentie ofwel de kracht van de plant en worden gewonnen door destillatie, extractie of koude persing. Het percentage etherische olie verschilt per plant. Er zijn bijvoorbeeld 6.000 kilo rozenblaadjes nodig voor 1 liter rozenolie terwijl voor 1 liter lavendelolie maar 100 tot 150 kilo bloemetjes nodig zijn. Dat maakt dat rozenolie erg kostbaar is. Voor 5 ml rozenolie betaal je gauw 100 euro. Helaas wordt er ook veel gerommeld met etherische olie. Ze worden vaak vermengd met goedkopere oliën. Lees daarom mijn checklist voor het kopen van etherische olie

 

Hoe werkt aromatherapie?

Vrouwen vragen mij vaak, hoe werkt aromatherapie nou precies? Kun je met de geur van lavendel huidproblemen genezen? Wauw, dat zou pas echt magie zijn. Het woord “Aromatherapie” kan je om de tuin leiden, omdat het suggereert dat het uitsluitend via je neus werkt, maar dat is niet zo.

Aromatherapie werkt op twee manieren: via de geur en via de bestanddelen. Ons reukzintuig staat in directe verbinding met ons lymbisch systeem, ofwel onze emotionele brein. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat geur invloed heeft op onze emoties, geheugen en herinneringen. Zo vrolijkt sinaasappel op, helpt rozenolie bij liefdesverdriet en helpt citroen bij piekeren. Uit recent onderzoek is gebleken dat als vrouwen in de kraamtijd lavendelolie vernevelen via een diffuser, zij minder kans hebben op een postnatale depressie.

De bestanddelen uit etherische olie hebben geneeskrachtige eigenschappen voor ons lichaam. Daar kan ik nog uren over praten: de chemie van aromatherapie. Het is een belangrijk onderdeel van aromatherapie maar ook een ingewikkeld onderwerp. Ik zal het proberen beknopt uit te leggen. Iedere etherische olie bevat van nature (chemische) bestanddelen. Als je weet welke bestanddelen een etherische olie bevat, dan weet je ook de werking van die etherische olie. Maar nog belangrijker: ook de veiligheid. 

De bestanddelen in etherische oliën zijn verdeeld in groepen:

  • Aldehyden hebben een sterk aroma en een kalmerende, angst verlichtende werking en geven het immuunsysteem een boost. Je vindt ze in lemongrass en vanille.
  • Esters zitten vooral in bloemige essentiële oliën en hebben een verzachtende, ontspannende, huidverzorgende en krampstillende werking. Je vindt ze in roomse kamille, lavendel, geranium, roos, ylang ylang en petitgrain.
  • Monoterpenen vind je vooral in citrus- en dennenoliën. Ze hebben een verkwikkende en antiseptische werking.
  • Monoterpenolen hebben een antiseptische en antivirale werking. Ze geven je vitaliteit en energie. Je vindt ze o.a. in eucalyptus, tijm, rozenhout, geranium.
  • Sesquiterpenen werken verkoelend, rustgevend en desinfecterend. Je vindt ze in o.a. cederhout en kamille.
  • Fenolen zijn vurige essentiële oliën omdat ze een prikkelend gevoel op de huid geven. Ze hebben een antiseptische werking. Fenolen vind je o.a. in tijm en oregano.
  • Oxiden geven een antiseptische werking aan de essentiële olie. Je vindt ze in o.a. eucalyptus, niaouli en rozemarijn.

De moleculen in essentiële oliën zijn zo klein dat als je ze door het slijmvlies en de huid worden opgenomen in je lichaam en zo in je bloedbaan terecht komen. Ze verlaten je lichaam binnen 24 uur op een natuurlijke manier.