fbpx

Waarom we zo gelukkig worden van een babygeur.

Baby’s ruiken zo ontzettend goed dat ik als Geurexpert (en moeder van vier) graag zo’n heerlijke poederachtige babygeur wilde maken voor in je kinderdagverblijf of kinderkliniek. Als ik een baby vasthoud, kan ik het niet laten om de geur even op te snuiven. En ik weet zeker dat ik niet de enige ben met die neiging. Geen enkele ouder zal ooit de zoete, subtiele geur van de kruin van het hoofdje van zijn baby vergeten. In het algemeen houden we niet zo van lichaamsgeurtjes, behalve van de neonatale babygeur. Die kan ons een enorm geluksgevoel geven. De geur van een baby is een slimme manier van moeder natuur om te zorgen dat de band tussen moeder en kind versterkt. En het zorgt er ook voor dat moeders meer ontspannen. Uit een onderzoek dat tientallen jaren geleden is gepubliceerd, blijkt dat 90% van de moeders hun baby alleen al aan de geur kan herkennen.

Babygeuren stimuleren jouw gelukshormonen.

Een babygeur heeft niet alleen effect op moeders. Dat ontdekten een groep psychologen uit Amerika. Onderzoekers bestudeerden de hersenactiviteit van 30 vrouwen die aan de pyjamaatjes van pasgeboren baby’s moesten ruiken. De helft van de vrouwen had net een baby gekregen maar de andere helft was geen moeder. En wat bleek? Alle vrouwen maakte dopamine aan in de hersenen bij het ruiken aan de pyjama’s. Dopamine wordt vaak het “gelukshormoon” genoemd. Een neurotransmitter die verantwoordelijk is voor het ervaren van genot.

Babygeuren kunnen angsten bij moeders verlichten.

Babygeuren kunnen ook jonge moeders helpen bij het omgaan met de angst die ze ervaren in de eerste maanden van het moederschap. Dat blijkt uit een onderzoek van de Japanse Universiteit in Nagasaki. Het moederschap transformeert het brein van een vrouw op zo’n manier dat de geur van een baby de prefrontale cortex stimuleert, waardoor moeders zorgzamer en rationeler worden. Voor veel moeders zijn de eerste weken na de geboorte stressvol. En dat is helemaal niet gek. Ze zitten in hun postnale periode, hebben nog volop last van hun zwangerschapshormonen, moeten herstellen van de bevalling en staan ineens voor een nieuwe uitdaging als moeder.

Babygeuren kunnen depressies verlichten. 

Volgens een Zweedstalige tijdschrift onderzoeken onderzoekers van de afdeling Klinische Neurowetenschappen van het Karolinska Institutet in Stockholm of die geur ooit zou kunnen worden gebruikt om depressies te behandelen. Het team liet 30 vrouwen ruiken aan kleine mutsjes die eerder door pasgeboren baby’s werden gedragen. Terwijl de vrouwen de geur inademden, bestudeerden de onderzoekers hun hersenen met een magnetische camera. Er werden ook beelden verzameld toen de vrouwen andere geuren ervaarden. De resultaten waren overtuigend: De geur van de babymutsjes leek de hersenen van de vrouwen op dezelfde manier te beïnvloeden als medicijnen bij depressies. De Zweedse wetenschappers weten niet precies waarom onze hersenen zo van die babygeur houden, en merken op dat de lichaamsgeur van pasgeborenen ongeveer 150 verschillende chemische stoffen bevat, zodat ze nog steeds proberen vast te stellen welke chemische stoffen de reactie veroorzaken. De onderzoekers hebben nu geld gekregen om het experiment met mannen te proberen, maar ze zijn er vrij zeker van dat de resultaten hetzelfde zullen zijn, ongeacht het geslacht van de snuffelaar.

Een vleugje babygeur in je bedrijf of kliniek?

Hoe heerlijk zou het zijn als je binnenkomt als ouder met je kindje en je ruikt een vleugje babygeur? Ik denk dat ik uit mijn blog wel blijkt dat een babygeur heel geschikt zou zijn om een ontspannen en vertrouwde sfeer te creëren in de hal van je kinderdagverblijf. Maar ook zeker in de wachtkamer van jouw kinderkliniek, verloskundigenpraktijk of consultatiebureau. En wat dacht je van een zweempje Zwitsal in je baby spa? Eigenlijk voor iedere ondernemer die met ouders en jonge kinderen werkt en een verschil wil maken. Ruiken doen we niet alleen met onze neus, maar ook met onze hersenen. En geuren hebben een directe invloed op onze mindset, ofwel onze emotionele brein. 

Meer weten? Plan een gratis geuradviesgesprek: hello@marciakorenhof.com