fbpx

Waarom een aroma diffuser niet werkt in je kinderdagverblijf.

Misschien heb je er thuis ook een staan? Zo’n aroma diffuser waar je water en etherische olie in doet en een lekkere geur verspreidt in je huis. Webshops met aroma diffusers en etherische oliën schieten als paddestoelen uit de grond. Je wordt verleid door mooie foto’s en verhalen dus je koopt voor je kinderdagverblijf of kliniek een paar aroma diffusers met wat flesjes etherische olie en gaat zelf aan de slag met aromatherapie.

Toen ik in 2009 begon met geurenmarketing in de kinderopvang liep ik tegen een groot probleem aan. Er waren geen high-end geursystemen te vinden waar etherische oliën in konden, alleen synthetische geuren. Uiteindelijk heb ik er een gevonden en die hangt in de hal van Small Kidz in Rotterdam. Maar het was een enorm karwei om het apparaat af te stellen en te laten verstuiven op vaste tijdstippen. Dus de meeste kinderdagverblijven gebruikten een aroma diffuser en gingen aan de slag met hun DIY geurenmarketing.

De nadelen van een aroma diffuser.

  1. Een paar keer dag moet iemand de diffusers vullen met olie en water. In het begin zijn je medewerkers nog enthousiast maar al gauw belanden de diffusers in de kast. Teveel gedoe of de olie is op en die zijn ze vergeten te bestellen. Dus er is geen continuïteit.
  2. Na verloop van tijd werd er bezuinigd op etherische olie, andere merken gebruikt of iets van thuis meegenomen. Veel etherische oliën zijn niet geschikt om in de omgeving van baby’s en kinderen te verstuiven. Daarnaast worden citrusoliën koudgeperst uit de schillen. Als deze vruchten zijn bespoten, kunnen er pesticiden in de olie terecht komt. Dus deze moet je altijd biologisch kopen.
  3. De geur werd niet gelijkmatig verdeeld dus rondom de aroma diffuser rook het sterk en elders in de ruimte rook je weinig. De geur was vaak ook slecht te ruiken omdat de gang of hal erg groot was, hierdoor vervliegt de geur zeer snel/is het stoom apparaat niet krachtig genoeg op één plek.
  4. Omdat de pedagogisch medewerksters na een tijdje weinig meer roken, gingen ze er steeds meer etherische olie in doen. Het proces van assimilatie treedt op waardoor je als het ware went aan de geur en het niet meer ruikt.
  5. De meeste diffusers komen van AliExpress, hebben een korte levensduur en een veel voorkomende klacht is dat ze lekken op kasten en tafels. Ze moeten gevuld worden met mineraalwater om verkalking tegen te gaan. Maar omdat er vaak geen mineraalwater aanwezig was, werd het water gekookt. Het is regelmatig gebeurd dat iemand het water niet lang genoeg heeft laten afkoelen en de aroma diffuser heeft doen smelten.
  6. De geurwolk die uit het apparaat komt is verre van subtiel. Dat trok de aandacht van klanten en riep vragen op bij ouders. De geur wordt dus niet onder het waarnemingsniveau verspreidt en vaak mist de geurexpertise waardoor niet iedereen het lekker vindt.
  7. En daar schiet je met je geurmarketing dus enorm je doel voorbij!

Wat wel werkt in je kinderdagverblijf….

Heel eerlijk gezegd, is dat de reden geweest dat ik een tijdje minder actief was als Geurexpert in de kinderopvang. Ik ben zelf moeder van vier kinderen en heb echt een passie voor aromatherapie. Maar met bovenstaande punten kon ik de veiligheid niet goed waarborgen. En dat is het allerbelangrijkste! Het gaat om de juiste keuze in etherische olie, in de juiste dosering, op de juiste plaats, op het juiste moment. Doordat ik nog vaak werd benaderd door kinderdagverblijven om met geurenmarketing aan de slag te gaan, ben ik toch maar weer een op zoek gegaan naar het perfecte geurapparaat. En toeval bestaat niet, er blijkt een bedrijf in high-end geursystemen te zijn gevestigd, een dorp verder dan waar ik woon: Natural Moodmakers. En zo ontstond onze samenwerking: de perfecte synergie. Arthur weet heel veel van geurverspreiding en ik heel veel van geuren. Het fijne is dat deze apparaten via je luchtsysteem kunnen werken, automatisch zijn ingesteld en een gelijkmatige subtiele geurverspreiding hebben. En zo kunnen wij samen het verschil maken voor jouw kinderdagverblijf of kinderkliniek!