fbpx

Zien: look & feel van je wachtkamer.

Patiënten maken een eerste indruk van je ziekenhuis, kliniek of praktijk met name op wat ze zien. De look & feel van je wachtkamer is dan ook erg belangrijk. Heb je comfortabele stoelen of koude plastic stoelen? Gebruik je TL-lampen of natuurlijk licht? Zijn de muren wit of hebben ze een rustgevende kleur? Wist je dat er hele psychologie achter kleuren zit? Een tandartspraktijk wil misschien zachtblauw om de patiënten te kalmeren, terwijl een kinderpsychologiepraktijk misschien heldere, stimulerende kleuren wil gebruiken om een leuke sfeer te creëren voor jonge kinderen. Zo heeft de kleur oranje een associatie met avontuur, groen staat voor gezondheid en is geel opvrolijkend.

Ruiken: geur in je wachtkamer.

Geur is een gemakkelijk iets om over het hoofd te zien bij het upgraden van je wachtkamer. We denken vaak niet aan geuren, tenzij we een slechte geur proberen te verdoezelen. Maar het toevoegen van rustgevende geuren in je wachtkamer doet meer dan het verdoezelen van onaangename geuren (zoals ziekenhuisluchtjes, lijfluchtjes, incontinentieluchtjes, wondluchtjes of luchtjes van medicijnen). Door jouw wachtkamer te voorzien van ontspannende geuren kun je de omgeving en sfeer verbeteren. En het helpt patiënten om zich meer ontspannen en minder gestrest te voelen. Wist je dat 75% van onze emoties worden veroorzaakt door wat we ruiken?

Geur heeft ook invloed op de eerste indruk die jouw patiënten over jouw kliniek of praktijk hebben. Een frisse geur geeft jouw kliniek bijvoorbeeld een schoon gevoel. Zo blijkt uit onderzoek dat een blend van lavendel en sinaasappel angst kan verminderen en de stemming verbeteren bij patiënten die wachtten op een tandheelkundige behandeling. Als je geur toevoegt door het gebruik van etherische oliën of aromatherapie, zorg er dan voor dat de geuren niet zo sterk zijn dat ze jouw patiënten overweldigen. Geuren moet onder het waarnemingsniveau blijven en zo “onbewust” hun werk doen. Met natuurlijke etherische oliën kun je zorgen voor een vleugje geur. Zoals je een boswandeling maakt of een lekkere bos bloemen in huis hebt!

Voelen: een comfortabele wachtkamer. 

Ligt er leuk leesmateriaal op tafel? Tijdschriften kunnen de aandacht van jouw patiënt vasthouden terwijl hij wacht. Hoe vaak heb jij niet een artikel willen uitlezen terwijl je al werd binnengeroepen? Je wilt dat jouw patiënten zich goed voelen terwijl ze wachten. Zorg er dus voor dat ze prettig voelen in de zithoek door gebruik te maken van comfortabel meubilair en indelingen van de vloer. Een beetje privacy is ook belangrijk. Zo willen patiënten meestal niet naar elkaar staren tijdens het wachten. Zorg voor een verscheidenheid aan zitplaatsen, zoals banken en losse stoelen, om jouw patiënten de gelegenheid te geven te gaan zitten waar zij zich het prettigst voelen. Sommige patiënten ploffen liever op een bank en anderen zitten liever rechtop. Voor kinderen is klein meubilair fijn. Koop geen meubilair op basis van het uiterlijk alleen. Ga in de stoelen zitten om er zeker van te zijn dat het zowel stijlvol als comfortabel is.

Horen: muziek in je wachtkamer.

Je wilt je patiënten nooit in stilte laten zitten. Voeg een geluidselement toe om de spanning in de ruimte te breken en een meer natuurlijke omgeving voor uw patiënten te creëren. Als je een televisie of digitaal scherm in jouw praktijk of kliniek hebt, zorg er dan voor dat het geluid geschikt is voor de ruimte. U wilt dat patiënten het kunnen horen als ze dat willen, maar je wilt ook niet dat het andere patiënten irriteert die niet kijken.

Proeven: een koffiebar in je wachtkamer.

Als u jouw patiënten een eersteklas ervaring wilt bezorgen in jouw kliniek of praktijk, bedenk dan hoe je hun smaak kunt aanspreken door hen iets aan te bieden: een glas water met munt en citroen, een lekkere kop kruidenthee (dropjesthee ofwel sterrenmunt is favoriet bij kinderen) of zorg voor een koffiebar voor de ouders.

Tip

Beschouw jouw wachtkamer als een onderdeel van de totale zorgervaring van jouw patiënten. Van het moment dat ze binnenkomen tot het moment dat ze vertrekken, wil je dat jouw patiënten zich goed voelen bij het kiezen van jou als hun zorgverlener. Geurmarketing wekt vertrouwen in jou als hun arts, helpt hen te ontspannen, en moedigt hen aan om uit te kijken naar hun volgende bezoek.