fbpx
Vrijwel alle pubers krijgen last van puistjes, ofwel acne. De meeste meisjes krijgen acne tussen de 14e en 18e jaar en de meeste jongens krijgen acne tussen de 16e en 19e jaar. Meisjes krijgen dus iets eerder last van puistjes dan jongens.

Ik woon aan een doorgaande weg en zie veel pubers naar school fietsen. De een heeft een paar puistjes maar de ander zit helemaal onder. Ik zou ze het liefst vragen of ik ze vanuit compassie als Aromatherapie Expert mag helpen. Maar dat doe ik natuurlijk niet, dan ben ik straks de “pukkelmoeder” van Laren. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat acne bij vele pubers en jonge volwassenen emotionele en psychosociale problemen kan geven. In sommige gevallen leidt acne niet alleen tot schaamte- en angstgevoelens maar ook tot minderwaardigheidscomplexen en depressieve stemmingen. Dus als jouw puber heel erg last heeft van acne en zich daar onzeker over voelt, mag je me altijd mailen voor een aromatherapeutisch consult: hello@marciakorenhof.com.

Acne wordt veroorzaakt door een ontsteking van de talgklierfollikel. Meestal begint acne in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren in het gezicht gaan meer huidsmeer of talg produceren. Als er teveel talg wordt afgescheiden, raakt de porie verstopt en ontstaat een puistje. Daarnaast bevinden zich in de talgklieren tal van bacteriën, die zich snel kunnen vermenigvuldigen en de talg omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.

Voeding is natuurlijk belangrijk, schoonheid komt van binnenuit. Maar ik weet ook als moeder van drie pubers dat je nog zo gezond kan koken thuis, maar op school/na school is een stop bij de MacDonalds, Albert Heijn en Turkse bakker erg verleidelijk. Daarbij komt dat pubers altijd honger hebben. Studies hebben inmiddels aangetoond dat acne gerelateerd is aan de inname van zuivelproducten (met name magere melkproducten) en voedings- of genotsmiddelen met een veel suiker. Het zou dus helpen om geen melkproducten en suiker meer te eten. De melkproducten kunnen pubers nog skippen, maar suiker?

Aromatherapie

Aromatherapie maakt gebruik van etherische oliën, dit zijn natuurlijke extracten uit bloemen, planten, vruchten, kruiden en bomen. Zo helpt kamille bij huidontstekingen. Tea tree olie is een populaire etherische olie voor de behandeling van acne vanwege de ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. Ofwel infecties die worden veroorzaakt door bacteriën. Ik ga twee simpele tips delen die kunnen helpen om puistjes en acne te verminderen:

1. TEA TREE HYDROLAAT

Een hydrolaat is een bloemenwater, die door het destillatie proces van etherische oliën als een bijproduct ontstaat. Ze worden vaak vergeten in de aromatherapie maar ze bevatten de levenskracht van de plant. Je kunt ze zien als de homeopathie binnen de aromatherapie. Bewaar ze in de koelkast, voor een extra verfrissend gevoel. Een simple tip is om de huid twee keer per dag schoon te maken met een watje en tea tree of kamille hydrolaat. Het is heel geschikt als lotion voor de onreine huid, reinigt en desinfecteert. Een soort natuurlijke Clearasil. In mijn gratis EBOOK onderaan de pagina vind je veel verkoopadressen van hydrolaten. Ik vond in ieder geval tea tree hydrolaat bij Anthemis en kamille hydrolaat bij Chi. Maar ik weet zeker dat andere merken dit ook hebben.

2. KLEIMASKER

Klei of leem is echt een heel oud wondermiddel. Het werkt reinigend en zuiverend, regenererend, afvoerend, verbetert de doorbloeding, zuivert de huid bij puistjes en acne. Klei trekt eigenlijk het vuil uit de huid. Het werkt heel simpel. Smeer een paar keer per week het kleimasker op de puistjes. Laat het 15 minuten intrekken en spoel het af met water. Maak daarna het gezicht schoon met het hydrolaat om het extra te desinfecteren. Heeft je kind erg last van acne, doe het dan dagelijks totdat het vermindert. Er zijn verschillende soorten klei maar ik vind voor kinderen alleen witte klei/leem of roze klei geschikt. Deze zijn namelijk speciaal voor de gevoelige huid. Witte leem wordt ook gebruikt als talkpoeder bij baby’s. Groene klei vind ik zelf minder prettig. Het trekt heel erg in je gezicht. Het makkelijkste is dat je een kant-en-klare kleimaskertje koopt. Ik koop zelf altijd in Frankrijk een roze kleimasker van Argiletz. Maar ik heb hem voor je na lang zoeken hier gevonden. Een tube kost circa € 5,00. Een witte kleimasker heb ik hier gevonden.

 

 

Facebook marcia korenhof aromatherapie expert
Instagram marcia korenhof aromatherapie expert
Email marcia korenhof aromatherapie expert