fbpx

In deze blog: 5 dingen die je niet moet doen met etherische olie. Ik deel ze vanuit mijn beroep als Aromatherapeut, de vele onderzoeken die ik heb gedaan en 14 jaar ervaring. Bij juist gebruik zijn etherische oliën zeer veilig. Aromatherapie is een fantastische remedie voor gezondheidskwalen, huidproblemen, emotionele onbalans, slapeloosheid en nog veel meer. Maar in grote hoeveelheden kunnen ze giftig zijn en juist gevaar opleveren voor de gezondheid. Deel informatie over essentiële olie met je vriendinnen! Je weet nooit welke vriendin er onjuiste of onvolledige informatie heeft gekregen. Neem niet zomaar klakkeloos een advies over het gebruik van etherische olie aan. Om etherische olie te verkopen, hoef je geen aromatherapeut te zijn. Voel je je niet goed, een allergische reactie of heb je klachten? Ga naar een arts en neem het flesje etherische olie mee.

 

X Puur op je huid smeren

Het eerste wat je niet moet doen met etherische olie is: puur of onverdund op de huid smeren (zie ook deze blogpost). Je kunt er enorme huiduitslag van krijgen of brandwonden. Etherische olie moet je verdunnen in een basisolie zoals amandelolie, kokosolie, olijfolie, druivenpitolie of perzikpitolie. Ooit las ik een advies dat je waterwratjes moet aanstippen met citroenolie. Geloof me, bij kinderen geeft dit meteen een rode brandende uitslag. Gebruik ook geen etherische oliën puur in bad. De druppels drijven namelijk gewoon in het water en veroorzaken irritatie op je huid. Meng een paar druppeltjes etherische olie in je badolie en voeg het dan pas aan het badwater toe.

 

X Teveel gebruiken

Je denkt wellicht, het is toch natuurlijk. Ja maar de natuur is ook heel krachtig. Vaak zit er een hele kruidentuin in een flesje. Bepaalde etherische oliën zoals citronella, lemongrass, eucalyptus, pepermunt slaan op je luchtwegen als je er teveel van gebruikt. Mijn moeder had eens 30 druppels lemongrass in een diffuser gedaan (want haar woonkamer is groot). Ik heb nog nooit zulke hoestaanvallen gehad. Bij aromatherapie geldt echt: less is more. Lavendel werkt ontspannend maar wist je dat als je er teveel van gebruikt, je juist heel veel energie krijgt?

 

X Niet inlezen

Lees je goed in over een etherische olie voordat je deze gebruikt. Zo zijn citrusoliën fototoxisch, bergamot erger dan mandarijn. Dat betekent dat je sneller verbrand als je in de zon zit. Dus vermijdt deze oliën 12 uur voordat je in de zon gaat liggen of naar het strand gaat. Check ook de veiligheid en de contra-indicaties van etherische oliën (daar ga ik nog meer over schrijven). Sommige etherische oliën hebben invloed op de hormoonbalans van vrouwen. Deze oliën mag je echt niet gebruiken als je borstkanker hebt of hebt gehad. Eucalyptus en pepermunt raad ik af bij kinderen onder de 6 jaar vanwege de 1,8 cineol en menthol die benauwdheid kunnen veroorzaken. Vooral baby’s kunnen hier langzamer van gaan ademhalen en dat is super eng. Maar ook vrouwen en kinderen met astma moeten voorzichtig zijn met bepaalde etherische oliën.

 

X Innemen

Wat je ook beter niet kunt doen met etherische olie is: innemen of opdrinken. Ik zie het vaak in social media posts: doe X druppels van X etherische olie in een glas water. Etherische oliën zijn geïsoleerde en sterk geconcentreerde stoffen met een sterke prikkeling op mond-, maag- en slijmvliezen. Daarnaast mengt olie en water niet. Een destilleerbedrijf gebruikt bijvoorbeeld 200 kilo pepermuntbladeren om een liter etherische olie te maken. Met deze concentratie is een druppel in een glas water hetzelfde als een hele doos kruidenthee drinken. Zou jij 40 koppen pepermuntthee drinken als je maagklachten hebt? Geloof niet in mooie marketingpraatjes over “therapeutisch gecertificeerde” etherische olie die je wel zou kunnen innemen. Leuk bedacht door een slimme marketeer, maar er bestaat géén keurmerk voor etherische olie.

Capsules met etherische olie innemen moet je ook niet doen. Het innemen van etherische oliën is echt voorbehouden aan gediplomeerde aromatherapeuten die ook een medische opleiding hebben, apothekers of mensen met een medische achtergrond. Er is zelfs een specialisatie “Phytothérapie & Aromathérapie” op de medische faculteit in Montpellier. Je moet als aromatherapeut van elke etherische olie de letale dosis weten (LD50 waarde), de maximum orale dosis, medische interacties, contraindicaties, het chemotype, de chemie van een bepaalde batch, fototoxiteit en mogelijke bijwerkingen. Capsules zullen in de maag maar ook vaak pas in de darmen uiteenvallen. Veel etherische oliën zoals oregano hebben een antibacteriële werking. En waar heb je juist je bacteriën nodig? Precies, in je darmen! Mijn advies: neem alleen etherische olie in, onder deskundige begeleiding van een gecertificeerde aromatherapeut.

 

X Inwendig gebruiken

Dit klinkt misschien raar maar er staan op internet echt adviezen om een tampon met 5 tot 10 druppels etherische olie in te brengen bij een vaginale infectie. Je laat de tampon een nacht zitten en herhaalt dit 10 dagen lang. Echt niet doen dames, ik heb ook vrouwen gezien met chemische verbrandingen en die hierna moeilijker kinderen konden krijgen vanwege het littekenweefsel. Mocht je geen kinderwens meer hebben: het kan enorm pijnlijk zijn, bepaalde etherische oliën zijn irriterend zijn voor de slijmvliezen. Ook heb je meer risico op het toxische shock syndroom. Mijn advies is: geen etherische olie inwendig gebruiken.