fbpx

Als aromatherapie expert is mijn meest gestelde vraag “Welk merk etherische olie gebruik jij”? Vrouwen vinden het moeilijk om een merk te kiezen. De adviezen zijn verwarrend, hoe weet je dan welk merk je kunt vertrouwen? Er zijn een paar sterke merken die beweren dat hun etherische oliën de beste zijn of het meest zuiver zijn. Dat is onzin, er zijn zoveel andere merken die ook zuivere etherische oliën verkopen.

Simpel gezegd: een etherische olie is 100% zuiver of niet. Er wordt zeker veel gerommeld met etherische oliën. Om etherische oliën goedkoper te maken worden er andere ingrediënten toegevoegd of worden ze vermengd met goedkopere etherische oliën. Zo wordt rozenolie vaak vermengd met rozengeranium en is de lavendelolie van De Tuinen vermengd met Lavandin. Op zich niks mis mee, alleen de (klassieke) Franse lavendel heeft een andere werking dan Lavandin. De rozenolie van Jacob Hooy bevat maar 5% etherische olie maar er staat niet bij wat de andere 95% is? Het is dus superbelangrijk om goed het etiket of de productinformatie online te lezen.

Ik krijg ook vaak de vraag: wat is het beste merk etherische olie? Dat is pas echt de million-dollar question. Ieder merk heeft natuurlijk een mooi verkoopverhaal. De term “etherische olie” is niet door de wet beschermd. Elke product, dus ook een parfumolie mag daarom in principe als “etherische olie” worden verkocht. Daarnaast zijn er geen algemene, gebruikelijke of wettelijke kwaliteitseisen aan etherische olie behalve de richtlijnen m.b.t. de verpakking van de Voedsel- en Warenautoriteit. Er bestaat geen keurmerk voor etherische olie, de termen “Seed to Seal” en “Certified Pure Therapeutic Grade” zijn handelsmerken (trademarks). Een therapeutische graad bestaat dus niet. Wel mooi bedacht!

Het is belangrijk voor jou om te weten dat zuiverheid niet hetzelfde is als kwaliteit. Een etherische olie kan technisch “zuiver” zijn maar een slechte geurkwaliteit hebben omdat dat afhankelijk is van hoe de plant werd gekweekt, hoe de etherische olie werd gedestilleerd en andere factoren. Dus je reukzintuig is ook bepalend voor de kwaliteit van de etherische olie. De ene lavendel ruikt echt anders dan de andere lavendel. De keuze voor een bepaald merk hangt ook af van jouw persoonlijke voorkeur: Wat is belangrijk voor jou? Waar voel je je goed bij? Welk merk geeft jou vertrouwen?

Daarom heb ik voor jou een gratis shoppinglist gemaakt. Zodat jij je eigen keuze kunt maken. Ik deel met jou mijn favoriete merken in etherische olie waar ik de afgelopen 15 jaar heb ingekocht. Don’t worry, ik verkoop niks en ben geen affliate. Dus shop till you drop!