fbpx

luister op itunes | luister op spotify

Ontdek de magie van aromatherapie. 

Aromatherapie betekent letterlijk geurentherapie. Heel lang geleden werd de magische werking van bloemen, planten en kruiden ontdekt. Het extract noemen we etherische olie of essentiële olie. Deze wonderlijke olietjes helpen onze body, mind en soul in balans te brengen. Uit onderzoek is gebleken dat geuren onze stemming en emoties kunnen beïnvloeden. Zo helpt lavendel te ontspannen en beter te slapen, werkt mandarijn opvrolijkend en helpt citroen bij piekeren.

Aromatherapie is zo oud als de weg naar Rome. Nou eigenlijk naar Egypte. Je hebt vast wel eens gehoord van Cleopatra. Ze was een koningin uit het oude Egypte en had een natuurlijke aantrekkingskracht. Ze beschikte over vele geurende oliën en was misschien wel een van de beroemdste minnaressen en een echte schoonheid. Ook in het graf van de Farao Tutankamon werden een aantal geurpotjes gevonden, waarbij de geur van nardus en kruidnagel nog te ruiken was. De Egyptenaren gebruikten hun bekende Kyphi olie, een soort wierookmengsel, in de tempels of als medicijn. De rook van cederhout werd gebruikt voor trouwrituelen. Aromatherapie werd rond 1936 herontdekt door de Franse parfummaker René Gattfossé. Hij brandde zijn hand in zijn laboratorium en dompelde deze in een schaal met lavendelwater en ontdekte de geneeskrachtige werking van lavendel. Het verhaal is dat hij minder pijn had en de wond sneller genas, zonder littekens.

In de aromatherapie maken we dus gebruik van etherische oliën. Deze oliën worden gewonnen door stoomdestillatie, extractie of persing uit plantaardig materiaal. Je kunt denken aan takken, bomen, bladeren, kruiden, grassen, struiken, bloemen en vruchten. De sinaasappelboom geeft drie verschillende etherische oliën. Zo wordt petitgrain gewonnen uit de takken van de sinaasappelboom, neroli uit de bloesems en sinaasappel uit de vruchten. Grappig he? Etherische oliën zorgen voor de geur en je kunt ze zien als het hormoon van de plant. Ze zijn van nature aanwezig voor de voortplanting, dus om insecten aan te trekken of juist af te stoten. Het percentage etherische olie verschilt per plant. Er zijn bijvoorbeeld 6.000 kilogram rozenblaadjes nodig om 1 kilogram etherische olie te verkrijgen. Maar voor lavendelolie zijn 100 tot 150 kilogram bloemen nodig voor 1 kilogram etherische olie. Dat verklaart ook waarom rozenolie kostbaar is. Het is tijdrovend om de rozen te plukken en de rozen bloeien maar een paar maanden per jaar. Rozenolie is echte self love olie en een wonderolie tegen rimpels en wordt vaak verdampt tijdens de geboorte van een kind. Maar een flesje rozenolie is kostbaar, 5 ml kost minstens 100 euro. De beste rozenolie is afkomstig van de Rosa Damascena uit Turkije, Bulgarije of Marokko.

Mama’s vragen mij vaak, hoe werkt aromatherapie nou precies? Kun je met de geur van lavendel huidproblemen helpen genezen? Nee, dat zou pas echt magie zijn! Het woord ‘Aromatherapie’ kan je om de kruidentuin leiden, omdat het suggereert dat je het uitsluitend via je neus werkt maar dat is niet zo. Ik zal proberen de werking ervan beknopt uit te leggen. Etherische oliën bestaan uit twee delen: de geur en de natuurlijke bestanddelen. Deze kun je zien als een soort “fingerprint”. Geur heeft effect op gevoel, geluk en emoties. De natuurlijke bestanddelen uit een etherische olie kunnen gezondheids-kwalen verlichten. Zo werkt de geur van lavendel slaapbevorderend en ontspannend. De bestanddelen uit lavendelolie hebben een helende werking voor de huid. Etherisch betekent hemels en vluchtig. Je zult merken dat de geur van etherische olie snel verdampt. Behalve geuren zoals patchouli en vetiver zul je langer ruiken. Trouwens, niet alle bomen, planten en vruchten bevatten etherische olie. Sommigen zeggen dat slechts 10% van de soorten in het plantenrijk beschikt over etherische olie terwijl anderen denken dat 30% van de planten beschikt over etherische olie.  

Een stukje (al) chemie van aromatherapie.

Essentiële of etherische oliën bestaan uit verschillende componenten en bestanddelen. Dat bepaalt de werking van een etherische olie. Welke bestanddelen tref je van nature aan in etherische olie?

  • Aldehyden hebben een sterk aroma en een kalmerende, angstverlichtende werking en geven het immuunsysteem een boost. Je vindt ze in lemongrass en kaneel.
  • Esters zitten vooral in bloemige etherische oliën en hebben een verzachtende, ontspannende, huidverzorgende en krampstillende werking. Je vindt ze in roomse kamille, lavendel, geranium, roos, ylang ylang en petitgrain.
  • Monoterpenen vind je vooral in citrus- en dennenoliën. Ze hebben een verkwik-kende en antiseptische werking.
  • Monoterpenolen hebben een antiseptische en antivirale werking. Ze geven vitaliteit en energie. Je vindt ze o.a. in eucalyptus, tijm, rozenhout, geranium.
  • Sesquiterpenen werken verkoelend, rustgevend en desinfecterend. Je vindt ze in o.a. cederhout en kamille.
  • Fenolen geven etherische oliën een vurig karakter en een prikkelend gevoel op de huid. Ze hebben een antiseptische werking. Fenolen vind je o.a. in tijm en kaneel.
  • Oxiden geven een antiseptische werking aan de etherische olie. Je vindt ze in o.a. eucalyptus, niaouli en rozemarijn.

Eucalyptus, niaouli, ravensara en cajeputi bevatten van nature teveel 1,8 cineol. Deze etherische oliën zijn te krachtig voor kinderen tot 6 jaar. Cineol stimuleert het ophoesten van slijm maar de spieren van baby’s zijn nog niet krachtig om dit te doen. Daarom is het belangrijk dit natuurlijk te laten gebeuren. Voor grieperige jonge kinderen kun je beter andere etherische oliën kiezen zoals den, kruizemunt of spearmint, citroen, rosalina of tea tree.