fbpx

Het antwoord is simpel: NEE. Etherische olie kun je niet puur op de huid smeren maar moet je altijd verdunnen in een basisolie. Ze zijn puur veel te geconcentreerd zijn voor jouw huid. Wat veel vrouwen niet weten is dat er soms een hele kruidentuin in een flesje zit. Maar er zijn wel twee uitzonderingen: lavendel en tea tree. Van deze etherische oliën kun je wel 1 druppel puur op de huid gebruiken. Bijvoorbeeld bij huiduitslag, insectenbeet of een wondje. En mocht je nou denken, het is toch natuurlijk? Klopt maar de natuur is machtig maar ook heel krachtig. In het begin van mijn carrière als Aromatherapeut heb ik citroenolie puur op de huid van mijn zoon gesmeerd vanwege waterwratjes. Dat was een slecht advies uit een boek: hij kreeg meteen een brandende rode uitslag. Dus echt niet doen!

Dus in plaats van etherische olie puur op de huid smeren, verdun je het in een basisolie. Basisoliën zijn plantaardige oliën die worden geperst uit vruchten, pitten, kiemen, zaden of noten. Ze zijn perfect voor jouw lichaamsverzorging omdat ze verzachtende, herstellende, voedende en verzorgende eigenschappen hebben op de uitgedroogde, beschadigde of gevoelige huid. Tevens bevatten ze veel mineralen en vitaminen. Het liefste neem je koudgeperste, ongeraffineerde oliën om etherische olie in te mengen. Basisoliën zijn een jaar houdbaar, in de koelkast.

Dit is mijn favoriete basisolie:

 

1. Abrikozenpitolie

De abrikozenboom heeft witte of roze bloemen en geeloranje fruit. De pitten bevatten ongeveer 40% olie en heeft een hoog gehalte aan vetzuren. Tevens bevat abrikozenpitolie vitamine A, B1, B2, B6 en een kleine hoeveel vitamine E. Abrikozenpitolie is perfect voor een vette, gevoelige en oudere huid. Het heeft een verzachtende werking en verstevigt de huid.

 

2. Zoete amandelolie

Zoet amandel is een vette plantenolie, geperst uit de pitten van de amandelboom. De pitten bevatten ongeveer 55% olie. Amandelolie is zeer geschikt als babyolie en wordt daarom vaak gebruikt bij babymassage. De olie is perfect voor een droge, ruwe en gevoelige huid. Het beschermt, verzacht en voedt de huid.

 

3. Avocado-olie

De basisolie wordt geperst uit het gedroogde vruchtvlees. Het romige vruchtvlees bevat veel onverzadigde vetzuren. Avocado olie is geschikt voor alle huidtypen, in het bijzonder voor de droge en schilferige huid. Het heeft een hydraterende, sterk voedende werking. Door de sterke geur gebruik ik maar 25% in een andere basisolie. Ik gebruik avocado olie met name bij eczeem psoriasis en puistjes.

 

4. Kokosolie

De basisolie wordt geperst uit het verse kopra (vruchtvlees) van de kokosnoot. In India en Zuidoost-Azië is kokosolie een klassieker in de huid- en haarverzorging en maakt het al duizenden jaren deel uit van een gezonde voeding. Koop altijd ongeraffineerde, biologische kokosolie (vaak in een glazen pot). Kokosolie is geschikt voor alle huidtypen.

 

5. Aloe Vera

De bladeren van de aloe vera plant worden in sojaolie gelegd en na een maand gezeefd. Ook wordt er vers sap bij gedaan. Ik heb in mijn tuin in Italie Aloë Vera planten staan en als je de steel doorsnijdt heb je een plakkerige gel-achtige stof. Ik gebruik aloe vera bij zonnebrand en brandwondjes samen met lavendelolie. Echt perfect!

 

Hoe doe je dat?

Meng voor jezelf in 1 eetlepel basisolie 2 druppels etherische olie. Voor je man doe je er 3 in (hij weegt meer).

Voor kinderen is het wat lastiger en zal ik het per blogbericht vermelden. Naast mijn kennis over aromatherapie delen via mijn blog, ga ik ook een paar keer per jaar een aromatherapie cursus aanbieden. In september 2020 begin ik met aromatherapie voor baby’s en kinderen. Lijkt je dat leuk? Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief, dan ben je er als de kippen bij!

Lees ook: 5 dingen die je niet moet doen met etherische olie.