fbpx

Het gebruik van etherische oliën wordt steeds populairder en dat vind ik natuurlijk superleuk. Alleen maak ik me wel regelmatig zorgen over de gezondheidsadviezen die erbij gegeven worden. Op social media worden vele tips en tricks gedeeld waaronder ook het innemen van etherische olie in een glas water. Maar wist je dat etherische oliën vooral giftig zijn bij inslikken? Vooral zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of kinderen zijn gevoeliger voor de toxiciteit van etherische oliën. En wie geeft dit gezondheidsadvies? Een gediplomeerd aromatherapeut, een arts of een verkoop georiënteerde distributeur van etherische oliën?

Ik heb zelf ooit een bijscholing Franse Aromatherapie gedaan, dat omvat het innemen van etherische oliën. Toch doe ik het zelf nooit, ondanks dat het kan berekenen op lichaamsgewicht, de toxiciteit ken en de LD50 waarde kan berekenen. Daarnaast is het super belangrijk om ook naar de persoonlijke medische geschiedenis, contra-indicaties, leeftijd, levensstijl en individuele omstandigheden te kijken. In onverdunde vorm kunnen de oliën gemakkelijk de wanden van het spijsverteringskanaal beschadigen en geven ze dikwijls een brandend gevoel. Vooral de vurige etherische olie Oregano bevat veel fenolen die irriterend zijn voor de slijmvliezen. Ook de De International Federation of Aromatherapists wijst inwendig gebruik af.

Ik krijg vaak de vraag: maar deze etherische oliën zijn zo zuiver dat je ze wel kunt innemen? Als het flesje geen 100% zuivere etherische olie is zou ik het helemaal nooit doen. Want je eet toch ook niets iets, waarvan je niet weet wat het is? Simpel gezegd: een etherische olie is 100% zuiver of er zit iets anders bij. Soms is dat een goedkopere etherische olie of een oplosmiddel. En het is ook niet zo dat je de citroenolie uit Italië wel kunt innemen en die uit Spanje niet toch? Het is en blijft een natuurproduct.  Zo zijn de termen “Certified Therapeutic Grade” en “Sead to Seel” handelsnamen en geen keurmerken. Er bestaat namelijk geen keurmerk voor etherische olie. Daarnaast is het drinken van etherische oliën in water is een makkelijke manier om een stuk sneller door die flessen heen komen zodat er meer bestellingen worden geplaatst, en er meer geld wordt verdiend.

5 redenen waarom je beter geen etherische olie kunt innemen

 

  1. Gaschromografie: je weet nooit of een etherische olie helemaal zuiver is. Dat kan alleen door een gaschromografie op te vragen bij de producent van de etherische olie. Dit is een analyse certificaat waarin je precies kunt zien uit welke bestanddelen een etherische olie bestaat en in welke hoeveelheid.
  2. Pesticiden: de meeste etherische oliën zijn niet biologisch. Citrusvruchten worden koudgeperst en bespoten, dus er is een kans dat deze pesticiden in de etherische olie zitten.
  3. LD50 waarde: de dosering is niet berekend op lichaamsgewicht en op de LD50 waarde van een olie. De LD50 waarde is is de concentratie waarde van vloeistof of vast het materiaal waarbij 50 % van de testobjecten (dieren, b.v. ratten, muizen of konijnen) overlijden bij een eenmalige blootstelling. Het geeft een idee van de acute toxiciteit bij inname van een materiaal.
  4. Olie in water opdrinken: een druppel etherische olie in een glas water opdrinken. Iedereen weet dat olie en water niet mengt.
  5. Capsules innemen: capsules met etherische olie innemen moet je ook niet doen. Veel etherische oliën hebben een antibacteriële werking. En waar heb je juist je bacteriën nodig? Precies, in je darmen!
Gratis shoppingslijst merken etherische olie