fbpx

Hoe geuren onze mindset kunnen beïnvloeden? We beseffen het niet, maar wij ruiken de hele dag door. Uit Duits wetenschappelijk onderzoek is zelfs gebleken dat we tijdens onze slaap nog geuren ruiken. Geuren hebben een groot effect op ons. Wat is de reden dat geuren ons kunnen ontroeren? Waarom roepen geuren herinneringen op? De geur van cederhout kan je doen denken aan het sigarenkistje van je opa en de geur van lavendel brengt je misschien terug naar die heerlijke vakantie in Zuid-Frankrijk. Mijn moeder zweert bij lavendelolie op haar kussen omdat ze slaapproblemen heeft na de overgang. Maar ze is nogal rijkelijk hiermee en gebruikt het ook als mijn kinderen komen logeren. Kleinkinderen slapen bij haar als roosjes. Maar als mijn kinderen lavendel ruiken zeggen ze meteen: het ruikt hier naar Oma. De periode vanaf de geboorte tot een kind 6 jaar wordt, is de belangrijkste periode om een geheugen voor geuren op te bouwen.

Blijkbaar worden bepaalde geuren bij de herinnering aan een bepaalde gebeurtenis in ons geheugen geprint. Bij het ruiken van deze geur komen ook de beelden terug aan deze situatie. Er zijn in deze eeuw minstens twee gigantische wetenschappelijke vraagstukken: hoe ontstond het heelal en hoe werken de hersenen? Wetenschappers houden zich al jaren bezig met de reukzin en de hersenen maar weten eigenlijk nog steeds niet precies hoe het werkt. Veel vragen blijven onbeantwoord maar dit is globaal hoe geuren je mindset kunnen beïnvloeden. Misschien is beetje een wetenschappelijk verhaal maar ik wil je graag uitleggen hoe geuren invloed hebben op je gevoel en emoties.

De reis van de geur

Geur bestaat uit kleine moleculen die met de lucht die we inademen wordt meegenomen naar de neusholten. Deze moleculen gaan verder naar ons reukslijmvlies die meer dan 10 miljoen reukzintuigcellen bevat. Even ter vergelijking, een herdershond heeft er ongeveer 220 miljoen. Reukcellen worden ongeveer iedere 4 weken vervangen. Deze cellen zijn speciale zenuwcellen met trilhaartjes. De geurmoleculen veroorzaken op de trilhaartjes chemische reacties die als elektrische prikkels door de hersencellen verder worden vervoerd naar ons lymbisch systeem.

Wat is het lymbisch systeem?

Het lymbisch systeem wordt ook wel onze emotionele brein genoemd Het is evolutionair gezien het oudste deel van de menselijke hersenen en bestaat onder andere uit de hippocampus, hypthalamus en amygdala. Het is niet een afzonderlijk deel van de hersenen maar bestaat uit een aantal onderling verbonden gebieden ervan ligt om de hersenbalk heen net onder de cerebrale cortex. Het lymbisch systeem is betrokken bij onbewust, instinctief gedrag, bij emoties, bij stemmingen en bij de lichamelijk reactie daarop. Maar ook bij de regulering van de emotionele reactie. Daarnaast is het betrokken bij leren, geheugenverwerking en bij het reuksysteem. Het limbisch systeem combineert “primitievere” hersenfuncties zoals instinctief gedrag met “complexere” hersenfuncties zoals het bijsturen van emotionele reacties.

De Hippocampus

De naam Hippocampus komt van het vissengeslacht hippocampus, ofwel de zeepaardjes vanwege de gekromde vorm van onze hersendelen. Het is gelegen in de zogenaamde slaapkwab, precies onder de slaap en speelt een belangrijke rol bij het opslaan van nieuwe herinneringen. Het helpt je onthouden waar je je sleutels hebt neergelegd, maar ook bij het leren van deze opleiding. Tevens speelt de hippocampus een rol bij navigeren en oriënteren. Bij de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie is de hippocampus één van de eerste structuren in de hersenen die wordt getroffen.

De Hypothalamus

De hypothalamus is ook een onderdeel van de hersenen en cruciaal voor de overleving van de mens omdat hier ook de voortplanting uit geregeld wordt. Dat kleine stukje hersenweefsel reguleert ook de bloeddruk, hartslag, honger, dorst, slaap-waakritme, seksuele opwinding en onze lichaamstemperatuur. Als je een etherische olie ruikt die een kalmerend effect op het lichaam heeft en de hypothalamus de input krijgt om te ontspannen, dan creëert het neurochemicaliën die door ons lichaam worden gestuurd om te ontspannen en te kalmeren.

De Amygdala

Een mogelijk mechanisme dat de stemmingswisselende effecten van het inademen van etherische oliën zou kunnen verklaren, is de verbinding tussen het limbische systeem en de amygdala. De amygdala is een amandelvormige structuur die betrokken is bij het aansturen en verwerken van verschillende emoties, en maakt deel uit van het limbisch systeem. De amygdala legt verbanden tussen informatie die van verschillende zintuigen afkomstig is en koppelt deze aan emoties. Angst is één van de belangrijkste emoties die de amygdala reguleert. De zogenoemde flight or fight reactie komt ook voort uit de amygdala.

Reukstoornissen

Reukstoornissen komen tamelijk vaak voor, geschat wordt dat in Nederland 200.000-250.000 mensen problemen hebben met de reukzin. Een veelvoorkomende coronaklacht is het verlies van reuk- en smaak. Wist je dat 80% van wat wij proeven komt door wat we ruiken? Inmiddels is gebleken dat veel patiënten lange tijd of – tot op heden – zelfs blijvend last hebben van een sterk verminderde waarneming van geuren en smaken. Bij sommige patiënten zijn de zintuiglijke waarnemingen na verloop van tijd (gedeeltelijk) teruggekomen, maar lang niet altijd op de manier zoals ze gewend waren.

Bij overprikkeling door hersenletsel kun je teveel ruiken en teveel proeven. Geuren kunnen dan onverdraaglijk worden. Voorbeelden zijn het te sterk waarnemen van parfum, etensluchten, lichaamsgeur, straatlucht enz. Dat maak ik regelmatig mee in workshops. Vrouwen die meteen afkerend reageren op etherische oliën. Ook vrouwen die hooggevoelig zijn, worden snel overprikkeld door geuren. Vaak vinden ze citrusgeuren zoals mandarijn, grapefruit en bergamot wel lekker.

Wetenschappelijke onderzoeken

Zoals Shakespeare in de jaren 1600 schreef: “Er is rozemarijn, dat is ter herinnering.” Uit onderzoek aan de Northumbria University in het Verenigd Koninkrijk bleek dat het inademen van de essentiële olie rozemarijn zowel de snelheid als de nauwkeurigheid van veeleisende mentale taken verbeterden en de geheugentests met meer dan tien procent verhoogde. Tevens was na inhalatie de 1,8-cineol uit rozemarijn meetbaar in het bloed.

De BBC heeft er een artikel over geschreven: Kan aromatherapie het geheugen beïnvloeden?