fbpx

Heb jij last van de herfstblues? Ben je op regenachtige dagen als deze moe, prikkelbaar en een beetje somber? Kans is groot dat je de herfstblues hebt. Gelukkig zijn er enkele tips om je beter te voelen. Het schijnt ook te maken te hebben met het feit dat je lichaam minder melatonine aanmaakt door de donkere dagen. Ik ben erg gevoelig voor licht, maar doordat ik in de herfst en winter nog vaak naar Italië ga, heb ik amper last van de herfstblues.

Voel je je down en niet lekker in je vel? En heb je geen controle over je tranen? Vrouwen die last hebben van depressieve gevoelens voelen zich vaak emotioneel en neerslachtig. Onze hormonen kunnen ook een sombere stemming veroorzaken zoals voor een menstruatie of tijdens de menopause. Depressie is ook een veelvoorkomende klacht tijdens de overgang. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat aromatherapie depressieve gevoelens kan verlichten. De etherische oliën lavendel en bergamot zouden mijn eerste keuze zijn. Lavendel is rustgevend en bergamot heeft anti-depressieve eigenschappen. Uit een studie blijkt ook dat als je na je bevalling 4 weken lang iedere dag lavendelolie in je diffuser gebruikt, je minder kans hebt op een postnatale depressie.

Korte dagen, grijze lucht en veel regen… Allemaal ingrediënten voor de herfstblues. Maar hoe weet je nu eigenlijk of je de herfstblues hebt? En vooral: wat kun je ertegen doen? Ze noemen aromatherapie niet voor niks “feel good therapie” dus hierbij een goed recept.

“Cheer you up” aroma blend:

  • 6 druppels bergamot
  • 3 druppels lavendel

Kies een ritueel:

  • Doe deze in je diffuser en zet deze in de buurt.
  • Of maak een bad voor jezelf en meng deze etherische oliën in een flinke hand Himalayazout.
  • Of meng ze in 2 eetlepels massageolie voor een lekkere lichaamsmassage.

Nog meer tips voor de herfstblues nodig?