fbpx

Groene kinderopvang.

Mijn zonen gingen 13 jaar geleden naar een superleuke BSO in Rotterdam. Ze waren gevestigd in een scoutinggebouw. De jongens waren lekker buiten aan het spelen, hutten aan het bouwen en vooral veel natuur(belevings)activiteiten. En als het regende konden ze binnen voetballen, spelletjes doen of knutselen. Groene kinderopvang kom je steeds meer tegen. Ook omdat veel kinderen opgroeien in een stedelijke omgeving. Als moeder word ik er heel enthousiast van, kinderopvang met ruimte voor natuurbeleving en avontuur. Na een lange dag op school is het toch heerlijk voor een kind om lekker buiten te zijn? Ik denk dat bijdraagt aan de gezondheid van kinderen en een gezondere lifestyle. We wonen nu in het (groene) Gooi en ik begin de dag samen met mijn dochter altijd met een boswandeling. De heerlijke geur van dennenbomen, het gekraak van de blaadjes, dennenappels zoeken, lekker klimmen en klauteren.

Geur geeft plezier, liefde en geborgenheid.

Geur speelt een belangrijke rol in het leven van een kind. Al vanaf dag 1 herkennen baby’s hun mama aan de geur, dat voelt vertrouwd. Reuk (en smaak) is ook het zintuig van het genieten, van het plezierig verlangen. De geur van Oma’s appeltaart, de cederhoutgeur van Opa’s sigarenkistje of de geur van zelfgebakken koekjes. Veel herinneringen aan plezier, liefde en geborgenheid zijn onlosmakelijk verbonden met geur. Maar er blijken ook steeds meer kinderen allergisch te zijn, snel verkouden en ontwikkelen een overgevoeligheid op van hun luchtwegen. Dat verhindert de zintuigen reuk en smaak om hun werk goed te doen. De kinderen ruiken en proeven minder en kunnen zo hun eetlust verliezen. Ook de ademhaling gaat via neus en mond, dus is het belangrijk om veel buiten te zijn en verse frisse lucht in te ademen.

Een groener gevoel creëren met natuurlijke geuren.

Met geuren kun je meer een natuurgevoel creëren in je groene kinderopvang. De geuren die ik gebruik zijn 100% natuurlijk en extracten uit bomen, kruiden, planten en vruchten. Die noemen we etherische oliën of essentiële oliën. Eigenlijk zijn het een soort wonderolietjes. Ze geven niet alleen een heerlijke frisse natuurlijke geur maar dragen ook bij een gezondere lifestyle. De etherische olie van dennenbomen geeft een frisse, harsachtige geur en creëert een sfeer waarin ieder kind zichzelf kan zijn. Maar dennengeur heeft ook een medicinale werking voor de longen en stimuleert het immuunsysteem van kinderen. Dat komt door de monoterpenen in de etherische olie (zie afbeelding). Het doodt ziektekiemen in de lucht waardoor deze etherische olie perfect is in wintertijden wanneer kinderen meer binnenspelen. De etherische olie petitgrain wordt gemaakt van de takken van de sinaasappelboom. Dit is een van mijn favoriete etherische oliën voor kinderen omdat het helpt bij luchtweginfecties en nerveuze astma (zie afbeelding). Maar de geur kalmeert ook als kinderen last hebben van stress en spanning. Heerlijk om te blenden met sinaasappel en citroen in een Signature Scent. De spar kennen we allemaal als kerstboom. Maar wist je dat deze fris, zoete geur de ademhaling vergemakkelijkt en de luchtwegen verruimt. Daardoor is deze etherische olie ideaal in tijden van griep en verkoudheid. Dus geuren kunnen niet alleen een groener gevoel creëren in je BSO maar ook de kinderen ondersteunen qua gezondheid.

Groene kinderopvang dennengeur etherische olie aromatherapie geurbeleving

Etherische olie: grove den

Petitgrain geurbeleving groene kinderopvang

Etherische olie: petitgrain

Wat heb je nodig voor natuurlijke geurbeleving in je groene kinderopvang?

Om een groene geurbeleving te creëren heb je een automatisch geursysteem nodig en een blend van etherische olie. Het is belangrijk dat de geur subtiel en geautomatiseerd vernevelt wordt, zodat er nooit teveel kan worden gebruikt. Daarom raad ik geen aroma diffuser aan. De aanschaf is misschien verleidelijk maar de ervaring leert dat de geur op 1 plek teveel te ruiken is en pedagogisch medewerkers zelf gaan doseren. Omdat er na 20 adaptatie optreedt, ofwel je went aan de geur, wordt er vaak meer in de diffuser gedaan. En dat is nou net niet de bedoeling. Denk maar eens aan een parfumwinkel, daar is de geur ook vaak veel te veel aanwezig. Omdat geuren soms een beetje sterk en scherp voor kinderen kunnen zijn, maak ik een zachtere geurcompositie zodat ieder kind, maar ook volwassenen het lekker vinden. De kracht van geurbeleving is enorm. Maar het is ook het minst benutte zintuig in marketing. Wil jij een groener gevoel creëren in je BSO? Plan een gratis geuradviesgesprek: hello@marciakorenhof.com