fbpx

Ik ben Geurexpert en help kinderdagopvangorganisaties om hun klantervaring te verbeteren door geurmarketing op basis van aromatherapie. Geurmarketing is een ondergeschoven kindje in de marketingmix. Maar steeds meer kinderopvangorganisaties ontdekken de kracht van geur voor een vertrouwde sfeer, een gezondere omgeving of meer rust en ontspanning. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat geuren onze gelukshormonen kunnen stimuleren maar ook griep- en verkoudheid kunnen verlichten. En wist je dat je zelfs met geuren stress kunt verminderen bij je medewerkers? In dit blog vertel ik je het geheim van geurmarketing voor gelukkigere klanten en medewerkers.

 

Het geheim van geurmarketing.

 Onze neus is ons sterkste zintuig. Geur kan namelijk (onbewust) de gevoelens en emoties van je klanten positief beïnvloeden. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat geuren onze gelukshormonen kunnen stimuleren. De geurreceptoren in onze neus zijn direct verbonden met onze emotionele brein. Wanneer die receptoren een geur oppikken, kunnen ze ons brein stimuleren om neurotransmitters (zoals serotonine en oxytocine) af te geven.

Neurotransmitters hebben vooral invloed op je stemming en gevoel. Zo wordt serotonine ook wel het feelgood hormoongenoemd. Hoe meer je van dit stofje hebt, hoe gelukkiger je je voelt. Oxytocine staat bekend als het knuffelhormoon maar wordt ook geassocieerd met empathie, vertrouwen en het opbouwen van relaties.

Geur opent ook ons geheugen. Zo hebben we herinneringen aan specifieke geuren van onze kindertijd tot aan onze volwassenheid. Ons emotionele brein zorgt ervoor dat we geuren relatief makkelijk en snel linken aan een emotie of dus herinnering. Het parfum Anaïs Anaïs van Cacharel herinnert mij aan mijn Oma. En de geur van cederhout doet mij denken aan het sigarenkistje van mijn Opa. Ik ben benieuwd welke geurherinneringen jij hebt van vroeger?

 

Magie in een flesje.

Het grootste geheim van geurmarketing zit in een klein flesje. Ik vertelde je in het begin al dat ik voor geurmarketing gebruik maak van aromatherapie. Aromatherapie is gebaseerd op het gebruik van etherische of essentiële oliën. Dit zijnde vluchtige geurstoffen uit aromatische planten uit bloemen, planten, vruchten, kruiden en bomen. Ze zijn van nature aanwezig voor de bloemetjes en de bijtjes. Maar ook om planten te beschermen tegen ziektekiemen, schimmels en bacteriën.

Etherische oliën bestaan uit twee delen: het aroma en de werkzame bestanddelen. Deze kun je zien als een soort fingerprint. De geur heeft effect op onze stemming omdat ze via je neus terecht komen in je emotionele brein. En de werkzame bestanddelen uit een etherische olie kunnen gezondheidskwaaltjes verlichten omdat ze je ze inademend. Zo weten we allemaal dat tijm helpt bij hoesten en eucalyptus de luchtwegen verruimt in de sauna.

 

4 Redenen om geurmarketing toe te passen.

 

  1. Je wilt een vertrouwde sfeer creëren.

Laten we eerlijk zijn, niemand wordt blij van nare (luier) luchtjes. We hechten veel waarde aan het schoon ruiken van onze omgeving. En helemaal als ons kindje daar dagelijks verblijft. Ook kunnen jonge moeders het lastig vinden om de zorg voor hun kindje aan iemand anders toe te vertrouwen. Een vertrouwd en geborgen gevoel is essentieel en die kun je dus versterken door geurmarketing. Uit onderzoek blijkt dat de geur van lavendel niet alleen ontspanning maar ook een vertrouwd gevoel geeft.

  1. Je wilt een gezondere omgeving creëren.

Zodra het herfst wordt, staan vaak de virussen weer voor de deur. Geuren in de vorm van etherische oliën, kunnen de gezondheid ondersteunen omdat ze antibacteriële en antivirale eigenschappen kunnen hebben. Zo blijkt uit onderzoekdat de etherische oliën van kaneel, bergamot, citroengras, tijm en lavendel krachtige antivirale effecten hebben tegen bijvoorbeeld het influenza type A virus. Etherische oliën zijn veelbelovend gebleken als antivirale middelen tegen verschillende pathogene virussen. En dat is niet alleen fijn voor de kinderen maar zeker ook voor je medewerkers.

  1. Je wilt een fijne geurherinnering creëren.

Met al deze wetenschap kun je zelf ook geurherinneringen creëren. Vaak geven moeders iets mee met hun geurtje. Als je even omdenkt, zou je de herkenbare geur van jouw kinderdagverblijf kunnen vertalen in een knuffelspray voor nieuwe kindjes. Deze geef je mee aan de ouders bij inschrijving die zij kunnen sprayen op het knuffeltje van hun kind. Zo kan het kindje thuis alvast wennen aan de geur van het kinderdagverblijf.

  1. Je wilt ontspanning en rust creëren.

Als jouw werknemers een hoge werkdruk ervaren, is de kans op uitval en verzuim groter. En laten we eerlijk zijn: die is op dit moment hoog bij veel kinderopvangorganisaties. Aromatherapie kan een natuurlijke remedie zijn om stress te verlichten en dat kan ook je klantervaring beïnvloeden. Onderzoek naar sinaasappelolie toont aan dat het kalmeert, de hartslag verlaagt en de stemming verbetert. En sinaasappelolie verhoogt inderdaad het serotoninegehalte, ofwel onze feel good hormonen. Lavendel is niet alleen mijn favoriete kinderolie voor ontspanning en rust maar uit onderzoek blijkt dat de geur van lavendelolie ook stress op de werkplek kan verminderen.

 

Hoe pas je geurmarketing toe?

Bij geurmarketing worden geuren (etherische oliën) verspreidt in een ruimte met een bepaald doel. Dat gebeurt door middel high-end verstuivingsapparatuur. De etherische oliën worden in “druppels” kleiner dan 0,1µ verneveld. Hierdoor zijn de geurdeeltjes zo licht dat ze in de lucht blijven zweven en er zo een evenwichtige, genuanceerde geurverdeling gerealiseerd wordt die net onder het waarnemingsniveau zit. En dat is superbelangrijk!

Speciaal voor de kinderopvang heb ik een natuurlijke geurcollectie ontwikkeld gebaseerd op sprookjes. Maar we kunnen natuurlijk ook samen jouw eigen unieke geur ontwikkelen, specifiek voor jouw kinderopvangorganisatie. Dat noem ik een signature scent.

Heb je interesse in geurmarketing in jouw kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of BSO? Leuk om je te ontmoeten en te bespreken hoe ik jou zou kunnen helpen. Ik kom graag met je in contact en doe er alles aan dit gesprek voor jou waardevol te laten zijn. Vanzelfsprekend geheel vrijblijvend. Plan een gratis geuradviesgesprek: hello@marciakorenhof.com of via 06-10119398.

Schermafbeelding 2021 05 03 om 14.15.41

Dit artikel is geschreven in samenwerking met het Instituut Marketing & Klantgerichtheid Kinderopvang. Klik hier voor meer informatie over: IMKK.