fbpx

Geluk in de 80/20 regel.

Het leven is één grote verrassing en een gevoel van geluk kan onverwachts in de gekste vormen in je leven verschijnen. Maar wat is geluk? Geluk is een bepaald gevoel dat je ervaart: in je hart, hoofd en lichaam. Een fijne emotie die de ene keer sterker is dan de andere keer. Of je ineens overvalt. Maar zoek je krampachtig naar dat geluk. Dan vind je het niet. En toch streeft iedere vrouw naar geluk en manieren om gelukkig te zijn.

Heb je bijvoorbeeld weleens gehoord over geluk in de 80-20 regel? Het 80-20 principe is in 1897 benoemd door de Italiaanse econoom Vilfredo Pareto en wordt ook weleens de Wet van Pareto genoemd. Hij kwam tot de ontdekking dat slechts 20% van de totale Italiaanse bevolking 80% van het land bezat. Hij paste dit principe ook toe op het bedrijfsleven en met als conclusie dat vaak 80% van de omzet werd gerealiseerd door slechts 20% van de bedrijven.

Herken je dit?

  • 80% van je tijd draag je 20% van je garderobe.
  • 80% van je tijd breng je door met 20% van je vrienden.
  • 80% van je tijd kook je 20% van de recepten die je kent.
  • 80% van je blogposts wordt gelezen door 20% van je bezoekers.
  • 80% goede moeder – 20% makkelijke moeder
  • 80% gezond eten – 20% guilty pleasures
  • 80% van je gewoontes – bepalen 20% van je geluk.

Een 100% continue gevoel van geluk bestaat ook niet. Zoals mijn beste vriendin altijd zegt: het leven is geen sprookjesboek. We hebben momenten dat we ons rot, somber, boos of gefrustreerd mogen voelen. Een tegenslag kan onverwachts vanuit alle mogelijke hoeken komen. Of het nu je werk, familie, vrienden, partner of kinderen betreft. Maar het is wel belangrijk om terug te gaan naar een 80% positief gevoel. Maar hoe doe je dat?

Tip 1. Loslaten wat je niet gelukkig maakt

En over acceptatie gesproken….soms is dat natuurlijk heel erg moeilijk. En je kunt pas iets accepteren als je het hebt losgelaten. Loslaten en acceptatie zijn hele moeilijke dingen, vooral voor vrouwen. Maar zoals mijn goeroe ooit mooi zei: “loslaten is de hoop opgeven op een beter verleden”. Maar wat betekent nu eigenlijk loslaten? Moet je dingen vasthouden of loslaten? En wat is het verschil tussen loslaten en opgeven? Op zich is vasthouden niet verkeerd. Iedere bergbeklimmer zal dit bevestigen. Maar net zoals in het dagelijks leven zijn vasthouden en loslaten even belangrijk. Als je hardnekkig aan een berg blijft vastkleven, en je niet losmaakt om verder te klimmen, zal je uren op hetzelfde punt doorbrengen. Als je te snel loslaat, nog voordat je een veilige stap hebt gezet, verlies je je balans en stort je de afgrond in. Loslaten is niet het doel op zich. Waarom zou je niet vast willen houden aan dingen waar je iets aan hebt of waar je plezier aan beleeft? Het gaat erom dat dingen loslaat waar je niet gelukkig van wordt. Wat is loslaten nu wel? Loslaten wil zeggen: je bewust losmaken, je openstellen en nieuwsgierig zijn naar wat er volgt op een klein of groot afscheid. Hier is moed voor nodig, want je hebt alleen de garantie dat wat dan komt, een andere kwaliteit heeft als datgene waarvan je afscheid hebt genomen – niemand kan je beloven dat het nieuwe ‘meer’ of ‘beter’ is. Door afstand te doen van verouderde of benauwende ideeen over jezelf, over mensen of over het leven in het algemeen, bevrijd je je ook van bepaalde gewoontes, levensomstandigheden of dingen die je tot nu misschien beperkten. Daarin liggen veel kansen verborgen. Loslaten kan veel aspecten hebben. Maar het creeert altijd ruimte voor veranderingen. Jij bent de regisseur van je leven, het is jouw keuze: vasthouden of loslaten!

 

 

Tip 2: Als je tevreden bent met weinig, bezit je veel.

Ongelukkig zijn is makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is diep ontevreden zijn met je leven. Ontevreden zijn met hoe je eruit ziet, met wat je hebt bereikt, met je social leven, met je partner, de hoogte van je bankrekening, je gezondheid, het weer, je huis, je kinderen en ga zo maar door. Maar ontevredenheid kan je diep ongelukkig maken. En tevredenheid is een eenvoudige sleutel naar geluk. Het gras aan de overkant is niet groener: het is ander gras. Tevredenheid heeft ook te maken met dankbaarheid. Als je dankbaar bent, ben je ook sneller tevreden. Perfectie bestaat niet dus focus liever op wat er wel goed is. Als je iets te dik bent en daar ontevreden over bent, kun je ook dankbaar zijn dat je gezond bent. Of blij zijn met je karakter, je humor of je leuke gezicht.  Wanneer je je tevreden voelt, accepteer je ook makkelijker jouw tekortkomingen.

 

Tip 3. Dankbaarheid is de kortste weg naar geluk.

Dit is iets wat ik heel belangrijk vind in de opvoeding van mijn kinderen: dankbaarheid. En dat heb ik ze ook geleerd: There is always something to be grateful for. Het is echt de kortste weg naar geluk. Er is altijd iets te wensen maar ook altijd iets om dankbaar voor te zijn. Een boeddhist streeft ernaar om geen wensen in zijn leven meer te hebben en dat is onmogelijk. Want hij heeft ook nog een wens: namelijk om geen wensen te hebben. Blijf vooral dromen en wensen, want dan leef je vanuit je hart. Maar als je iedere 3 dingen bedenkt waar je dankbaar voor bent, zul je zien dat je mindset positief verandert.

Tip 4. Geuren hebben invloed op je mood en emoties.

Studies hebben aangetoond dat bepaalde geuren bij vrouwen een geluksgevoel kunnen losmaken. Ons reukzintuig staat in directe verbinding met onze zoogdierenbrein, ook wel ons emotionele brein. Waar alle andere zintuigenlijke prikkels eerst gefilterd worden door de Thalamus, gaan geurmoleculen rechtstreeks naar ons emotionele brein verantwoordelijk voor herinnering, gevoel en emotie. Zo kan de geur van lavendel je terugbrengen naar die heerlijke zomervakantie in Frankrijk. Of de geur van cederhout je doen denken aan het sigarenkistje van je Opa. Of de geur van gebakken brood jou heel blij maken. Geuren zoals sinaasappel, grapefruit en citroen geven je energie en motiveren. De geur van vanille komt uit babyvoeding en borstvoeding, waardoor we ons gekoesterd en positief voelen. De geur van eucalyptus geeft vaak een wellnessgevoel. Er bestaan dus heel wat geuren waar je gelukkig van wordt en die een positief effect hebben op het humeur!

Wil je meer weten over de werking van geuren op je mood, mind en emoties? De cursus Rozengeur & Maneschijn start binnenkort: lees hier meer

Facebook marcia korenhof aromatherapie expert
Instagram marcia korenhof aromatherapie expert
Email marcia korenhof aromatherapie expert