fbpx

llluluister op itunes | luister op spotify

Geitenwollensokken moeder of een hippe bio-moeder?

Deze keer een podcast met het thema: moederschap. Naast Aromatherapie Expert ben ik ook gewoon heel veel moeder. Namelijk van 4 kinderen: Boris 20, Luc 17, Quin 14 en Rosa 1. Wat ik me wel eens afvraag is, ben ik een geitenwollensokken moeder of een hippe bio-moeder? Dus ik dacht: niet dat ik mezelf nou graag in een hokje plaats of label maar ik vond het toch een leuk onderwerp om er eens een podcast over maken. Dus heb ik me even verdiept in de zogeheten “geitenwollensokkenmoeder”. Sowieso had aromatherapie in de tijd dat ik Aromatherapie Expert werd écht een geitenwollensokkenimago. De beschrijving die het meest voldoet is een alternatieve, zweverige moeder die milieuactivist is, macrobiotisch of veganistisch eet, alleen vintage koopt, kritisch tegenover vaccineren is en haar kinderen naar de vrije school stuurt. Dat klinkt niet heel positief he? Maar een aantal dingen zijn helemaal niet meer zo geitenwollensokken eigenlijk, die doet de hippe bio moeder ook.

Vrije school

Laat ik beginnen met de vrije school. Volgens een analyse van de Volkskrant zijn het voornamelijk hoger opgeleide moeders die kiezen voor de vrije school en wordt het ook steeds populairder. Kinderen moeten minder en kunnen meer kind zijn. Dat klinkt voor veel moeders als muziek in de oren. De persoonlijke ontwikkeling van het kind staat centraal. Muziek, toneelspelen en handvaardigheden zijn daarbij net zo belangrijk als lezen, schrijven en rekenen. Mijn kinderen zijn allemaal naar regulier basisonderwijs geweest. Maar ieder kind is anders en ik kan me voorstellen dat het voor sommige kinderen heel goed past.

Vintage

Vintage is harstikke hip en nog duurzaam ook. Niet voor niks dat de markt voor tweedehands kleding booming is. Eigenlijk mag iets Vintage worden genoemd als het in redelijk staat is en zo’n 30 tot 50 jaar geleden geproduceerd is. Maar vintage klinkt veel leuker dan tweedehands,. Romy Boomsma is een fan van vintage kleding omdat ze het zonde vindt. Ze heeft een leuke unieke bohostijl. Ik las ergens dat na olie de mode industrie de meest vervuilende industrie is. Van de 100 miljard kledingstukken komt 35% niet eens in de winkel en 33% wordt nooit gedragen en beland in de vuilnisbak. Mijn moeder is goed in vintage shoppen voor de kinderen maar eerlijk gezegd koop ik zelf nooit vintage of tweedehands.

Milieubewust

De geitenwollensokkenmoeder stond bekend als milieuactivist maar zijn we inmiddels allemaal niet veel milieubewuster? Want jeetje, wat schrik ik dat er 7.000 liter water wordt gebruikt voor de productie van een spijkerbroek. Soms krijg ik een pakketje binnen en dan denk ik ook: moet daar nou zoveel verpakkingsmateriaal in? Ik vind de etherische olie Rozenhout superlekker maar het idee dat dat ten koste gaat van het tropisch regenwoud, houd me toch vaak tegen om het te gebruiken. In Madagaskar kappen ze veel bomen voor de illegale handel in Rozenhout. Bossen zijn van levensbelang voor onze planeet, ze zijn de natuurlijke beschermers van ons klimaat. Ik ben dol op bos, dat vind ik ook fantastisch wonen in het Gooi, het is zo groen. Dus zo’n tropisch regenwoud wat gekapt wordt voor een lekker luchtje in huis, vind ik echt wel een dingetje.

Vegan

Wist je dat er voor het dieet van een vleeseter 14 keer meer water nodig is dan dat van een vegetariër? Voor de productie van rundvlees is heel veel water nodig. Ga maar na: een koe moet drinken, het voedsel voor de koe moet worden verbouwd en de stallen hebben regelmatig een schoonmaakbeurt nodig. Voor een hamburger van 100 gram is 1540 liter water nodig. Tegenwoordig zijn er steeds meer vrouwen die zich bewust bezighouden met wat ze precies eten, waar dit vandaan komt en welke impact dit heeft op het milieu. Vegan was vroeger voor geitenwollensokkenmoeders maar is inmiddels ook hartstikke hip. Kijk maar naar de twee meiden van Green Happiness. En Lisa Goes Vegan heeft inmiddels al 56.000 volgers op Instagram. Een deel van mijn jeugd aten we thuis macrobiotisch. Vegetarisch prima, maar een veganistische of macrobiotische lifestyle is echt niks voor mij.

Vaccineren

De geitenwollensokken moeder is vanuit haar antroposofisch oogpunt kritisch tegenover vaccineren. En met deze vraag, begeef ik me meteen op glad ijs. Voor de meeste moeders is het vaccineren van hun kinderen vanzelfsprekend. Maar er zijn ook moeders die vragen hebben en aarzelen. Wat zijn de risico’s van vaccineren? Hoe zit het met bijwerkingen? Zijn vaccinaties nog wel nodig? Als je advies gaat inwinnen op Facebook, verwacht dan een behoorlijke discussie. De eerste inenting krijgt jouw baby in de eerste maanden. Tijdens de zwangerschap mag je tegenwoordig bijna niets meer eten dan zijn ze nog maar net geboren, en dan spuit je iets in je kinderen waarvan je niet eens weet wat het precies is. En ergens heb ik wel eens iets gelezen en gehoord over een link tussen autisme en vaccinaties. Maar wat als je kind ernstig ziek wordt omdat ze niet is gevaccineerd? Of anderen besmet? Ik was jong moeder en ik dacht er eerlijk gezegd niet over na. Het hoorde zo, dus ik deed het. Nu met Rosa ben ik veel bewuster. Ik wilde haar wel laten inenten maar ik heb met het consultatiebureau afgesproken dat ik met het vaccinatieprogramma zou beginnen als ze 1 jaar was. Zo kon Rosa wat extra weerstand opbouwen door de borstvoeding, lekker groeien en wat meer body krijgen. Het RIVM vindt daarentegen dat het beter is om jong te beginnen met vaccineren omdat kinderen zo beter beschermd zijn tegen infectieziekten. Het consultatiebureau in Laren is super meedenkend en luistert echt naar de moeder. Heel fijn! Dus we zijn in juni begonnen met de vaccinaties, ze heeft er amper last van gehad. Voor iedere moeder is die keuze anders natuurlijk. En wel of niet vaccineren is zo’n heftig discussiepunt op Social Media. Ik wil hiermee alleen aangeven dat er ook balans te vinden is en het goed is om je moedergevoel te volgen. Voor mij was is dit een compromis. En als je twijfels hebt, vraag een extra gesprek aan met het consultatiebureau.

Biologisch

Kaas en vlees koop ik ook altijd biologisch en ik drink geen zuivel. De reden dat ik dit biologisch koop is omdat ik niet wil dat mijn kinderen te veel of groeihormonen binnen krijgen. Zelf wil ik het ook niet omdat ik denk dat dit invloed kan hebben op de groei van hormoon-gerelateerde kankersoorten. Oestrogenen spelen bijvoorbeeld een cruciale rol bij de ontwikkeling van baarmoederkanker, een kanker die aan de binnenwand van de baarmoeder zit. Wist je dat zuivelproducten de meeste hormonen bevatten? Veel koeien worden vaak al geïnsemineerd als ze net bevallen zijn. Melk van zwangere koeien bevatten heel veel hormonen, namelijk zwangerschapshormonen. De oestrogeen levels van zwangere koeien zijn super hoog. Even afgezien van de hormonen in melk heb ik in 14 jaar werk als Aromatherapeut voor kinderen echt ontdekt dat kinderen die vaak last hebben van eczeem, hoesten, kuchen, verkoudheid, slecht immuunsysteem of oorontsteking beter geen melk kunnen drinken. Melk prikkelt de slijmvliezen en voor kinderen die daar gevoelig voor zijn kun je beter plantaardige zuivel geven. Mijn kinderen hadden ook deze klachten en zijn opgegroeid met plantaardige zuivel. De jongens zijn allemaal gezond, fit en lang. Ze hebben nog nooit een bot gebroken en ook nog nooit een gaatje in hun gebit gehad. Er zijn zelfs aanwijzingen dat een hoge zuivelinname de bot opbouw juist zou versléchteren. Dit zou komen doordat dierlijke eiwitten zoals die in melk (net als natrium, uit keukenzout) de uitscheiding van calcium via de urine stimuleren. Dit wordt wel de ‘calciumparadox’ genoemd. Deze paradox is gebaseerd op epidemiologische studies waaruit bleek dat in steden als Hongkong en Singapore, waar heel weinig zuivel en calcium wordt geconsumeerd, het aantal botbreuken het laagst is. In landen als Nederland en de VS komen botbreuken juist veel voor – in de VS is het relatieve aantal vier keer hoger dan in Singapore. Voor je calcium kun je beter veel boerenkool, broccoli, peulvruchten en noten eten.

Borstvoeding

Wat natuurlijk nog beter is dan plantaardige zuivel is borstvoeding. Ik had jaren geleden echt een geitenwollensokkengevoel bij moeders die lang borstvoeding gaven. Langvoeders noemden mijn vriendinnen en ik het. Maar nu geef ik zelf al 1,5 jaar borstvoeding. In onze cultuur is 9 maanden al een lange tijd om te voeden. Doordat influencers zoals Doutzen Kroes, Bettina Holwerda, Romy Boomsma en Kelly Caresse ook lang voeden wordt het steeds hipper. Maar ik vind het allerbelangrijkste dat je als moeder doet waar je je goed bij voelt. En hoe gezond borstvoeding ook is, als het jou niet happy maakt is het ook niet goed voor je baby. Nu voed ik alleen nog alleen ‘s ochtends en ’s avonds. Verder krijgt ze ook flesvoeding Alpro Soja Groeidrink (ik hoor je denken: 20 jaar case studie en na onderzoek is de conclusie dat soja niet goed is voor kinderen als ze meer dan 6 liter per dag drinken). Het is echt even een knuffelmomentje voor Rosa. De Wereldgezondheidsorganisatie ofwel het WHO adviseert om je kind 2 jaar borstvoeding te geven (ochtend/avond), naast vaste voeding. Maar zeker ook nu met het Corona virus wil ik die mijlpaal zeker halen omdat het haar extra bescherming biedt, maar ik bekijk het van dag tot dag. Ik merk wel dat ik er steeds minder zin in heb, dus ik kan er zomaar ineens klaar mee zijn. Als je twijfelt of je borstvoeding wil geven, een leuk boek is de Melkfabriek. Want hoe mooi borstvoeding ook is, flesvoeding is ook helemaal goed!

Natuurlijke huidverzorging

Wat ik verder nog biologisch koop zijn mijn huidverzorgingsproducten. Toen ik zwanger van Rosa probeerde te worden en dat niet lukte ben ik me eens gaan verdiepen op de hormoon verstorende stoffen in cosmetica. Ongeborene, baby’s en kinderen zijn volop in de groei. Dat kan ze extra kwetsbaar maken voor deze stoffen. Maar ook kunnen deze stoffen bij vrouwen leiden tot onvruchtbaarheid en aangeboren afwijkingen bij baby’s. Een voorbeeld is Bisfenol A. Plastic verpakkingen zoals cosmeticaflessen en potjes kunnen BPA bevatten. Ik las op de website van de RIVM dat Bisfenol A een schadelijk effect kan hebben op het immuunsysteem van baby’s en jonge kinderen.  Een tweede voorbeeld zijn de parabenen in cosmetica. Parabenen worden gebruikt als conserveringsmiddel omdat ze de groei van bacteriën en schimmels tegengaan. Als ik een crème maak op basis van water is het maximaal twee weken houdbaar in de koelkast. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat hun werking vergelijkbaar is met het vrouwelijk geslachtshormoon, maar dan veel zwakker. Dus ik ben helemaal over gegaan op natuurlijke huidverzorging. Hydrolaten zijn bloemenwaters en heerlijk als huidlotion. Ik vind zelf rozenbottelolie met druivenpitolie echt super voor mijn huid. Ik doe er dan wat rozenolie, wierookolie en geraniumolie bij voor de ouder wordende huid. Maar ik koop ook veel natuurlijke huidverzorgingsproducten. Er zijn zoveel leuke merken! Maar ik blijf verknocht aan mijn parfum van Frederic Malle: Portrait of a Lady. Natuurlijk of niet!

Ben jij een geitenwollensokkenmoeder of hippe bio moeder? Alhoewel ik echt geen geitenwollensokken in mijn kast heb en ze ook nooit zal dragen, herken ik toch best wat puntjes. Ik houd het maar op een hippe bio moeder want dat klinkt toch echt wat leuker. Zoals ik al zei: life is about balance. Ik houd van de 80/20 regel, ik ben voor 80% een hippe bio mama en voor 20% even gewoon niet. Gezondheid is belangrijk maar er moet ook ruimte zijn voor genieten!

Dank voor het luisteren lieve mama’s. Ik ben heel benieuwd. Herken jij jezelf in een geitenwollensokkenmoeder of een hippe bio mama? Laat het me vooral weten. Je kunt me vinden op social media @aromatherapie.expert of via mail hello@marciakorenhof.com.