fbpx

1. Waarom zouden wij met geurmarketing aan de slag gaan?

Geurmarketing is een ondergeschoven kindje in de marketingmix. Maar geur is enorm krachtig omdat het een rechtstreekse verbinding heeft met ons emotionele brein, verantwoordelijk voor emoties, gevoelens en herinnering. Dat is wetenschappelijk bewezen. Geurmarketing kan bijdragen aan de ultieme klantbeleving en echt een USP zijn voor je kinderdagverblijf of BSO. Met geuren kun je een vertrouwde, geborgen sfeer creëren op een 100% natuurlijke manier. 

2. Maar in ons kinderdagverblijf ruikt bij helemaal niet vies?

Als je je eigen huis binnen loopt, ruik je misschien een kamergeur. Een mengeling van iets muffigs, koffie, oude kookluchtjes en geurstokjes. Maar deze kamergeur blijft niet lang hangen. Dat noemen we adaptatie. Binnen een minuut ruik je die typische mengeling van geuren niet meer. Jouw neus is eraan gewend geraakt. De reukcellen in onze neus verliezen snel hun gevoeligheid voor geurstoffen in onze omgeving. Hoe lang ruik je je parfum ’s ochtends nog? Weet je zeker dat jouw klanten de muffe lucht van jouw oude pand of de luierluchtjes niet ruiken als ze binnenkomen? Sowieso hechten mensen veel waarde aan het schoon en fris ruiken van hun omgeving. En helemaal waar ze hun grootste geluk onderbrengen. Toen ik mijn eerste zoontje in 2000 naar een kinderverblijf in Rotterdam bracht, dacht ik vaak: “zou deze poepgeur recent zijn of zou het er de hele dag zo ruiken?” En het gekke is….ik durfde het als jonge moeder niet te vragen. Maar met je gevoel van geborgenheid doet het wel iets. Na half jaar maakte ik de balans op en koos voor Kindergarden. Mijn drie zoontjes hebben daar tot 2010 met veel plezier gezeten. En ja…de fantastisch oude kerk had ook in de winter last van muffe luchtjes, maar daar deden we snel samen iets aan met 100% natuurlijke geurbeleving. 

3. Zijn natuurlijke geuren (etherische oliën) veilig voor kinderen?

De natuur is machtig, maar ook heel krachtig. Zo leren we allemaal als kind dat we niet zomaar besjes uit de tuin moeten eten. Dat geldt ook voor etherische oliën, ze zijn niet allemaal veilig voor jonge kinderen. Zo zijn geuren zoals eucalyptus, pepermunt, oregano en kaneel veel te sterk voor kinderen onder 6 jaar maar worden ze wel vaak in blends van oliemerken verwerkt. Het is superbelangrijk om je te laten adviseren door een gediplomeerd aromatherapeut. Dus even een paar olietjes kopen van die kennis of vriendin die ze verkoopt? Hmmmm, better safe than sorry! Mijn etherische oliën komen van een Nederlands bedrijf waar ik al sinds 2009 mee samenwerk. Zij hebben veiligheidsrapporten van iedere etherische olie en desgewenst kunnen we ze laten maken van jouw unieke geur, ook wel Signature Scent.

4. Kunnen etherische oliën de luchtkwaliteit verbeteren?

Absoluut. Er zijn veel onderzoeken waaruit blijkt dat bepaalde etherische oliën een anti-bacteriële en anti-virale werking hebben. Of een boost kunnen zijn voor het immuunsysteem van kinderen. Maar ook de productiviteit en het ziekteverzuim van je pedogogisch medewerkers positief kan beïnvloeden. En dat 100% natuurlijk!

5. Kunnen we niet gewoon een aroma diffuser op de groep zetten?

Ik heb er een blog over geschreven: Waarom een diffuser in de kinderopvang niet werkt. Toen ik in 2009 begon met aromatherapie in de kinderopvang maakt ik bij gebrek aan beter vaak gebruik van aroma diffusers. Mijn ervaring is dat ze vaak lekken vaak op kasten en overdoseren door pedagogisch medewerkers is makkelijk. Er komt een geurwolk uit het apparaat die de aandacht trekt van je klanten, en dat is nou net niet de bedoeling. Geur moet onder het waarnemingsniveau zitten.  De geur is vaak ook maar op een plek te ruiken en wordt niet goed genoeg verdeeld door de ruimte. Daarbij ben ik zelf geen voorstander van het verstuiven van etherische oliën op de groepen, tenzij het echt nodig is. Bijvoorbeeld als heel veel kinderen verkouden of grieperig zijn. Dan kan het superfijn zijn!

6. Zijn biologische geuren beter dan niet biologisch?

Het is echt niet nodig om alleen maar biologische etherische oliën te gebruiken. Dat ligt aan de manier waarop ze uit de plant of vrucht zijn gehaald. Alleen citrusoliën worden koudgeperst uit de schillen, dus deze moet je altijd biologisch nemen i.v.m. mogelijke pesticiden. De anderen worden vaak gedestilleerd. De moleculen van pesticiden schijnen te zwaar te zijn om mee te gaan in dit proces. Stel jezelf de vraag: waarom zou in hemelsnaam een destilleerder zijn lavendelplanten of dennenbomen spuiten? Beetje onwerkelijk toch?

7. Wat is jouw mening als moeder van vier kinderen?

Ik werk al 15 jaar als kinderaromatherapeut, ben schrijfster van Mama’s Toverboek en maak ook vaak gebruik van etherische oliën voor mijn eigen vier kinderen. Maar als ik een aroma diffuser op de groep zou zien staan bij mijn dochter (2), zou ik toch een aantal vragen hebben. Waarom is het nodig? Wat zit erin? Hoeveel druppels gaan erin? En hoe lang staat deze per dag aan? Ik vind persoonlijk dat je etherische oliën bij kinderen alleen moet inzetten als het echt nodig is, als een stukje complementaire zorg. Als er veel snotneusjes zijn, kan het de gezondheid van kinderen tijdelijk op een natuurlijke manier ondersteunen en daar zijn ouders ook weer blij mee. Ik zou ook willen weten welke en welk merk etherische olie erin zit? Er zijn goede merken maar er is ook veel fake en rommel te koop. Ook bleek uit mijn pilot bij een grote kinderopvangorganisatie in 2017 bleek dat er door pedagogisch medewerkers veel te veel druppels in worden gedaan (door adaptatie). Daarom ben ik geen fan van aroma diffusers op de groepen. Ik zou daar als management zelf de (kwaliteits)controle over willen behouden. En dat kan ook prima. Ik vertel je hoe…

8. Maar hoe werkt geurmarketing volgens jou dan wel goed?

Ik werk samen met een bedrijf in high end geursystemen die geautomatiseerd de geur (etherische oliën) verspreidt. Heel uniek, want ik heb jaren gezocht naar de perfecte geurapparaten voor natuurlijke geuren. Je kunt ze zelf instellen op haal- en breng momenten en het aantal dagen dat je open bent. De geur wordt subtiel verspreid, want het is belangrijk dat het onder het waarnemingsniveau zit. Anders schiet je je doel voorbij. De geurapparaten worden alleen in centrale of grote ruimten geplaatst zoals de hal, een speelruimte (kdv/bso) en toiletten dus liever niet direct op de groepen zelf. De geur vindt vanzelf zijn weg wel door jouw kinderdagverblijf. Als je wel last hebt van nare geurtjes of veel onrust op de groepen, dan kunnen we het geurapparaat instellen op de momenten dat de kinderen bijvoorbeeld buitenspelen. Zo creëer je een heerlijke ontspannen sfeer als de kinderen ’s ochtends binnenkomen of terugkomen van het buitenspelen. Ook heb ik simpele en slimme tips zodat je een vervelende poepgeur snel kunt neutraliseren.

9. Welke geuren zou jij adviseren in onze kinderopvang?

Allereerst plan ik met jou een gratis geuradviesgesprek. Dan bespreken we jouw wensen en doelen en inventariseer ik of en hoe ik je kan helpen. Dan plannen we een bezoek zodat ik de sfeer kan proeven in jouw kinderdagverblijf en natuurlijk even kan ruiken wat je nodig hebt. Als je een groener gevoel wilt creëren, zou ik voor een bosgeur kiezen. Als je een sfeer van geborgenheid en vertrouwen wilt creëren, kun je beter kiezen voor een mandarijn-vanille geur. Wil je meer rust creëren dan zijn bloemengeuren gecombineerd met fruit echt heerlijk. Heb je een sprookjesthema in je kinderopvangorganisatie? Dan gaan creëren we een magisch gevoel met een vleugje oriëntaalse geur zoals sandelhout, cederhout of patchouli. Ik kan voor jouw kinderopvangorganisatie ook jouw eigen unieke geur creëren. Dat noem ik een Signature Scent, een soort geurlogo. En weet je wat helemaal geweldig is? Om deze te vertalen in een knuffelspray met jullie eigen (private) label. Deze geef je mee aan nieuwe ouders die zich aanmelden zodat het kindje thuis al kan wennen aan de geur van jouw kinderdagverblijf.

Voorbeeld

Deze blend heet Fairytale en is een mix van o.a. opvrolijkende mandarijn, rustgevende vanille en een vleugje Oriëntaalse geur zoals ontspannende sandelhout en (scheidings)angstverlichtende ylang ylang. Speciaal gemaakt voor kinderdagverblijf met een sprookjesthema. In de blend kan ik precies in detail zien welke bestanddelen erin zitten en in een geuradviesrapport vertel ik je welke eigenschappen deze kunnen hebben qua gezondheid en geurpsychologie. Zo heb je een mooie onderbouwing van je geur!

Blend fata morgana

10. Is het duur als we geurbeleving willen toepassen in onze kinderopvangorganisatie?

Dat valt echt reuze mee. De geurapparaten kunnen of ruimten tot 100m2 of tot 3000m2 geuren. De prijs is vanaf € 597,-, met een betalingsregeling van 12 of 24 maanden. Lease is ook mogelijk. Jaarlijks wordt er onderhoud gedaan. De cartridge vul je zelf eens per 4 of 6 weken bij met etherische olie vanaf € 59,- per fles. Hoe groter je inkoopt, hoe aantrekkelijker de prijs. Je kunt ze minstens een jaar bewaren in de kast. Prijzen zijn exclusief 21% BTW.

 

Meer weten?

Denk je na het lezen van deze FAQ….jaaaaa dat wil ik ook. Of heb je nog meer vragen? Plan dan een gratis geuradviesgesprek via hello@marciakorenhof.com of bel 06-10119398. Ik help je graag om jouw klantbeleving in jouw kinderopvangorganisatie te upgraden!