fbpx

Een mooie uitspraak: er is meer tussen hemel en aarde. En wat mij bijzonder interesseert is de energie van de maan. Die mooie stralende bol, omringd met sterren. Vooral volle maan vind ik prachtig. Je kunt naar de maan kijken vanuit je tuin, je terras of gewoon vanuit je raam. De maan heeft een magie dat ons doet verlangen, mijmeren en dromen. Het woord “maan” deelt zijn eerste paar letters met het woord “maand” – en dat is geen toeval. De maan heeft een vast ritme. Als de aarde om de zon draait, draait de maan om de aarde, en in de loop van ongeveer 29 dagen ervaren we elke fase van de maan. Zoals de Maan elke maand de tijd neemt om te resetten, te vernieuwen, te stralen, zich terug te trekken en te rusten, zo doen wij dat ook. We doorkruisen verschillende emotionele ervaringen, denkwijzen en manieren van zijn – we reizen rond die gevoelens op dezelfde manier als de maan rond de aarde reist. Hoe meer we zijn afgestemd op deze fasen en hoe ze zich in ons lichaam bevinden, hoe beter we de magie van de maan kunnen benutten.

Elke maanfase ligt ongeveer 7 dagen uit elkaar en terwijl je misschien gehoord hebt van de energieën van de volle maan, zijn er eigenlijk unieke energieën die zich op elke fase richten. Dat noemen we het ritme van de maan. Als je nieuw bent in het maanritueel, bedenk dan dit: de maanfasen hebben elk een speciale betekenis en energie. De maan wordt vaak gezien als vrouwelijk hemellichaam en kent veel maangodinnen. Het zendt een vrouwelijke kracht uit naar de aarde en heeft sterke invloed op de aarde, water, dieren, planten en mensen. Ze zorgt voor de getijden, trekt water aan en stoot deze weer af. De maan is overigens niet alleen van invloed op mentale processen, maar ook op je lijf. Er vindt een soort ‘eb’ en ‘vloed’ plaats in ons lichaam. Als vrouw besta je voor ongeveer 70% uit water. En water resoneert sterk op de maan. Ook in de natuur is dat duidelijk te zien. Sappen in bomen en planten nemen toe naarmate de maan voller wordt. Zo is dat ook in je lichaam. De meeste vrouwen die zich bewust zijn van hun lijf en het ritme van de maan, zullen beamen dat ze wat ‘voller’ zijn tijdens volle maan, aangezien vrouwelijke rondingen toenemen en weer afnemen met de afnemende maan. Zo is het innerlijk ook met onze emoties.

Het ritme van de maan wordt gezien als een natuurlijke cyclus van opbouw, groei, volle bloei, dan weer afbouwen en loslaten.De maan kent vier grote fases: donkere of nieuwe maan (waarbij de maan niet te zien is en dus ook het minste kracht uitzendt), wassende maan (de maan groeit weer in grootte en de energie neemt toe), volle maan (de maan is in zijn geheel te zien en de kracht is het sterkst) en afnemende maan (de maangrootte neemt af, evenals haar kracht en energie). Wil je iets naar je toe trekken, dan kun je het beste doen tijdens wassende maan, wil je iets afstoten waar je niet gelukkig van wordt, kun je het beste doen tijdens afnemende maan. Wil je iets nieuws te beginnen tijdens nieuwe maan, en volle maan is in principe geschikt om elke vorm van magie extra kracht mee te geven. Wist je dat etherische oliën je daarbij ook kunnen helpen?

De nieuwe maan:

Een nieuwe maanfase is een goed moment voor een frisse nieuwe start. Het is tijd om te zaaien voor wat je in de toekomst wilt en je dromen vast te stellen. Misschien merk je in deze tijd dat je meer ideeën, creativiteit en inspiratie hebt? Schrijf je dromen en je wensen op. Of maak een vision bord. Ik heb zelf een app gedownload: Vision Board. Al mijn wensen dromen heb ik visueel gemaakt en elke dag als ik opsta en voor het slapen gaan kijk ik er even naar. Het zorgt er ook voor dat ik met een fijn gevoel mijn bed uitspring en met een blij gevoel ga slapen. Belangrijk is te focussen op wat je wel wilt en vergeet wat je niet wilt. Alles wat je aandacht geeft groeit, dus geef aandacht aan je dromen en wensen. Dit is een fase van bezinning, reflecteren en tot jezelf komen. Diffuse deze etherische oliën voor inzicht en visualisatie: cajeput, eucalyptus, pepermunt, rozemarijn, scharlei, tea tree, tijm of verveine. Of voor meer creativiteit: sandelhout, jasmijn, vanille of ylang ylang.

Wassende maanfase

De maan wordt steeds voller en bouwt op naar volle maan. Als je iets in je leven moet veranderen, dan is nu het moment voor actie. Een goed moment om je plannen te herzien of je ideeën te overdenken. Wil je dingen die je hebt laten versloffen weer oppakken? Dan is deze maanfase daar ook een goed moment voor. Het is ook een goed moment om te gaan sporten, te bevallen (overigens doen veel vrouwen dit toch bij volle maan), actie te ondernemen, jouw to-do lijstje af te werken. In deze maanfase kun je wel een extra boost gebruiken. Rozemarijn, citroen en grapefruit zijn de perfecte etherische oliën daarvoor. Meng ze door je douchegel en diffuse ze in huis.

Volle maan

Het hoogtepunt van de maancyclus. Als je maangevoelig bent, is dit de fase waarin energie verandert in een vurige mannelijke energie, tijd voor actie en je doelen zien te bereiken. Merk je dat je moeite hebt met slapen? Dat komt omdat de energie van volle maan heel hoog is. Deze energie zorgt er ook voor dat je dingen makkelijker kunt loslaten en vergeven. Dit is een fase om te vrijen, zwanger te worden, leuke dingen te doen, te werken met etherische oliën en geneeskrachtige planten. Deze etherische oliën geven meer slaapkamergeluk: geranium, sinaasappel, ylang ylang, sandelhout, patchouli. Meng ze in een massageolie: 1 eetlepel basisolie en 2 druppels etherische olie.

 

Afnemende maan

Na de intensive energie van volle maan is het tijd voor ontspanning en dingen los te laten waar je niet gelukkig van wordt. Dit is zeker niet de tijd om aan iets nieuws te beginnen. Probeer tijdens dit deel van de maancyclus te ontspannen. En daar aromatherapie jou supergoed bij helpen. Een lekker bad, een ontspannende massage of rustgevende geuren in huis. Geuren die helpen loslaten zijn sandelhout, rozenhout en ylang ylang. Maak een lekker aromatherapiebad en meng in een handje mineraalzout 5 druppels etherische olie.

Vind je het leuk om meer over moonology te lezen? Leven met de Maan van Yasmin Boland.