fbpx

Angstgevoelens verminderen met etherische oliën.

Heb je last van angstgevoelens? Angst is het gevoel dat dingen mis kunnen gaan. Het kan ook een bezorgdheid zijn of een verhoogde spanning. Je kunt je zenuwachtig voelen als je gaat trouwen, gespannen voor dat belangrijke verkoopgesprek of examen, angstig voor een klinische behandeling. Maar het is ook een normale emotie die je vanuit je reptielenbrein helpt te reageren op gevaar. Angst geeft een lichamelijke reactie in je lichaam. Je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling versnelt, je bloeddruk gaat omhoog en spieren spannen zich aan. Maar je kunt ook nerveus worden, overgeven, hartkloppingen, buikklachten of slaapproblemen krijgen. Etherische oliën kunnen jou helpen deze angstgevoelens te verminderen.

Jouw reukzintuig staat namelijk in directe verbinding met je zoogdierenbrein, ook wel je emotionele brein. Dit deel van je hersenen is verantwoordelijk voor emotie, herinnering, stemming, sociaal gedrag en motivatie. Waar andere zintuigelijke prikkels worden gefilterd door de Thalamus, gaan geurmoleculen rechtstreeks via je neus naar je hersenen. Maar geuren kunnnen ook je reptielenbrein triggeren als je bijvoorbeeld angst hebt voor de tandarts. Het reptielenbrein (hypothalamus en hersenstam) is de oudste en bestaat voornamelijk uit de hersenstam, net als bij reptielen. Het brein is volgens wetenschapper Paul MacLean zo’n 500 miljoen jaar oud en helpt ons overleven met instincten en reflexen. Je hebt vast wel eens gehoord van de fight, flight of freeze modus? Als er gevaar dreigt kun je drie dingen doen: vluchten, vechten of zo stil mogelijk blijven liggen. Je ziet deze reacties ook terug bij dieren.

Geuren als je angstig of gespannen bent.

Bergamot

Bergamot (Citrus Bergamia) is een kleine boom met een beetje peerachtige groene vruchten. Het vruchtje wat lijkt op een limoen en groeit voornamelijk in Zuid-Italië. Het heeft een licht delicate geur met een bloementintje, citrusachtig, elegant, lichte noot met een milde kruidige toon en het doet denken aan eau de Cologne. De etherische olie wordt geperst uit de schillen van de bergamotvrucht. Wist je dat bergamot wordt gebruikt als smaakstof in Earl Grey thee? Bergamot wordt gebruikt bij angst, burn-out, depressie, stress, spanning, eenzaamheid en emotionele onbalans. Maar ook als meer zelfvertrouwen, concentratie, harmonie en balans wilt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bergamot de respons op stressvolle situatie kan verminderen. Een echte stemming-booster!

Jasmijn

Jasmijn (jasminum officinale) is een groene struik met witte bloemen en groeit voornamelijk in Egypte, Frankrijk en Algerije. De etherische olie wordt via een oplosextract verkregen uit de verse bloemen. Jasmijn wordt al heel lang gebruikt in parfum en als smaakmaker in thee. Jasmijn is de meest erotische etherische olie en wordt veel gebruikt in parfums. Maar jasmijn noemen ze ook wel een tandarts olie. Het helpt angsten verlichten. Jasmijn heeft een zoete, weelderige, fruitige geur. Niet iedereen houdt van de geur van jasmijn. You love it or you hate it!

Sandelhout

Sandelhout (santalum album) heeft een rijke, houtachtig en zoete geur en het wordt warmer en zachter naarmate het verdampt. De etherische olie komt uit India, wordt beschouwd als heilig hout en al meer dan vierduizend jaar gebruikt voor wierook en parfum. De geur is warm, zoet, roosachtig, houtachtig en wordt intenser naarmate de etherische olie ouder is. Wist je dat een sandelhoutboom minstens 30 jaar moet groeien voordat de etherische olie in het hout volledig verzadigd is? Sandelhout heeft een diepe, langzame trilling en brengt rust in jezelf. De associatie met een Indiase olifant. Als je snel geprikkeld bent of meer zelfvertrouwen nodig hebt, dan is sandelhout een goede keuze omdat het kalmeert en je dichter bij jezelf brengt. Ook fijn om te gebruiken tijdens meditatie en yoga om jouw mind tot rust te brengen. Sandelhout heeft tevens een zinnenprikkelende werking en draagt bij aan meer slaapkamergeluk. Het schijnt dat sandelhout eigenschappen bevat die vergelijkbaar zijn met feromonen, stoffen die de aantrekkingskracht vergroten.

Meer leren over aromatherapie voor je mood, mind en emoties? Hoe je negatieve gevoelens kunt verlichten en positieve gevoelens kunt versterken? Start vandaag nog met de online cursus!