fbpx

Angst of onzeker? Deze etherische oliën kalmeren je zenuwen.

Heb je last van angstgevoelens? Wil je graag meer ontspannen en vanuit vertrouwen leven? Angst is het gevoel dat dingen mis kunnen gaan. Maar het is ook een normale emotie die je helpt te reageren op gevaar. Angst geeft een lichamelijke reactie in je lichaam. Je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling versnelt, je bloeddruk gaat omhoog en spieren spannen zich aan. Maar je kunt ook nerveus worden, overgeven, hartkloppingen, buikklachten of slaapproblemen krijgen. Aromatherapie kan jou helpen deze angstgevoelens te verminderen. Maar ook yoga kan je helpen om meer rust en balans te krijgen. Als energetisch therapeut kan ik je vertellen dat angst vaak een onbalans is in je tweede chakra, net onder je navel. En dat bij heel veel vrouwen het sacraal chakra een aandachtsgebied is. Als je nog nooit van chakra’s hebt gehoord dan zal ik het simpel proberen uit te leggen.

Chakra’s zijn energiepunten in je lichaam. Je kunt ze niet zien maar soms wel voelen. Denk maar aan de knoop in je maag (3e chakra) als je heftige emoties hebt? Of pijn in je hart (4e chakra) bij liefdesverdriet of een brok in je keel (5e chakra). Je hebt 7 hoofdchakra’s. Van je stuit tot je kruin. Misschien ken je serie Avatar voor kinderen nog wel? Daar leggen ze mooi uit dat chakra’s een soort vijvertjes zijn. Als er een verstopt is, stroomt jouw levensenergie niet goed. Dit kan effect hebben emotioneel vlak maar ook op fysiek vlak. Het is meer een Oosterse benadering van gezondheid. Ofwel holistisch: body, mind en soul zijn met elkaar verbonden. 

Angst en vertrouwen zijn twee zijden van de medaille heb ik altijd geleerd. En het gevoel van vertrouwen is verbonden met je 2e chakra. Als je daar goed in balans bent voel je je zeker, rustig, vol levenslust, creativiteit, seksueel aantrekkelijk en vol vertrouwen. Yoga en aromatherapie kunnen je helpen om meer balans te krijgen in je chakra’s. Google even welke yogaoefeningen goed zijn voor je 2e ofwel sacraal chakra. En verwen jezelf met een mooie edelsteen zoals maansteen, jaspis of calciet. 

Feel Good Tips

  1. Massage: meng in een eetlepel amandelolie 2 druppels sandelhout en 3 druppels bergamot en masseer dit iedere dag zachtjes op je onderbuik (onder je navel) gedurende een maand lang. 
  2. Diffusen: Je kunt ook een diffuser overdag aanzetten met deze twee etherische oliën. Vul je diffuser met water en voeg 5 druppels bergamot en 3 druppels sandelhout toe. 
  3. Baden: om je sacraalchakra te balanceren is het goed om contact te maken met het element water. Ga zwemmen of neem een aromatherapiebad. Meng in een handje Epsom zout, himalayazout of dode zeezout 5 druppels bergamot en 3 druppels sandelhout.

Waarom adviseer ik deze twee etherische oliën? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bergamot angstgevoelens kan verminderen. Sandelhout is een rustgevende etherische olie voor het tweede chakra.

Over Sandelhout

Sandelhout (santalum album) heeft een rijke, houtachtig en zoete geur en het wordt warmer en zachter naarmate het verdampt. De etherische olie komt uit India, wordt beschouwd als heilig hout en al meer dan vierduizend jaar gebruikt voor wierook en parfum. De geur is warm, zoet, roosachtig, houtachtig en wordt intenser naarmate de etherische olie ouder is. Wist je dat een sandelhoutboom minstens 30 jaar moet groeien voordat de etherische olie in het hout volledig verzadigd is? Sandelhout heeft een diepe, langzame trilling en brengt rust in jezelf. De associatie met een Indiase olifant. Als je snel geprikkeld bent of meer zelfvertrouwen nodig hebt, dan is sandelhout een goede keuze omdat het kalmeert en je dichter bij jezelf brengt. Ook fijn om te gebruiken tijdens meditatie en yoga om jouw mind tot rust te brengen. Sandelhout heeft tevens een zinnenprikkelende werking en draagt bij aan meer slaapkamergeluk. Het schijnt dat sandelhout eigenschappen bevat die vergelijkbaar zijn met feromonen, stoffen die de aantrekkingskracht vergroten. 

Over Bergamot

Bergamot (Citrus Bergamia) is een kleine boom met een beetje peerachtige groene vruchten. Het vruchtje wat lijkt op een limoen en groeit voornamelijk in Zuid-Italië. Het heeft een licht delicate geur met een bloementintje, citrusachtig, elegant, lichte noot met een milde kruidige toon en het doet denken aan eau de Cologne. De etherische olie wordt geperst uit de schillen van de bergamotvrucht. Wist je dat bergamot wordt gebruikt als smaakstof in Earl Grey thee? Bergamot wordt gebruikt bij angst, burn-out, depressie, stress, spanning, eenzaamheid en emotionele onbalans. Maar ook als meer zelfvertrouwen, concentratie, harmonie en balans wilt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bergamot de respons op stressvolle situatie kan verminderen. Een echte stemming-booster!

Meer weten over aromatherapie voor je gevoelens en emoties? Lees ook: over de Feel Good cursus Rozengeur en Maneschijn

Facebook marcia korenhof aromatherapie expert
Instagram marcia korenhof aromatherapie expert
Pinterest