fbpx

Ook ik heb er als moeder van vier kinderen ervaring mee: het puberbrein. Hoe je kind ineens kan veranderen van een lief braaf jongetje in een rebelse puber die stiekem feestjes organiseert als je niet thuis bent. Of hoe hij ineens kunnen veranderen van een vrolijke knul in een chagrijnige slungel waar je beter niet tegen kunt praten in de ochtend. Hoe ze uren bezig kunnen zijn met hun uiterlijk en nog onzeker kunnen zijn. Ze hebben altijd honger en eten het liefste ongezonde shit. En hun slaapkamers zien eruit als een inzamelingspunt voor het Leger des Heils. Ze zoeken de grenzen op en de hormonen gieren door hun lijf. En toch hou je onvoorwaardelijk van ze. Dat is moederliefde!

De kinderen die bij jou als kinderpsycholoog terechtkomen, hebben misschien moeite met grenzen, zitten niet lekker in hun vel, hebben last van de scheiding van hun ouders, gamen teveel of voelen zich depressief. En daar zit hij dan: die chagrijnige, sombere slungel en met een enorme berg weerstand. Want zijn ouders vinden dat hij therapie nodig heeft, maar ze snappen er geen f*ck van. Hoe zouden je gesprekken zijn als kinderpsycholoog, als je al in de wachtkamer kunt beginnen met het verlichten van negatieve emoties van je cliënten?

De afgelopen jaren heb ik me enorm verdiept in de werking van geuren in onze hersenen. En ik denk dat jij als kinderpsycholoog ook enorm veel over onze hersenen weet. Ik ben natuurlijk geen neurowetenschapper maar een geurexpert & marketeer met een nieuwsgierig en leergierig karakter die zich vooral de 4 vragen stelt: wat, waarom, welke en hoe. Zo is wetenschappelijk bewezen dat geuren een enorme impact kunnen hebben op onze emoties, gevoelens en gedrag. Ruiken doen we namelijk niet alleen met onze neus, maar voornamelijk met onze hersenen. Ik zal je uitleggen waarom ik denk dat geurbeleving in jouw psychologiepraktijk de mindset van pubers positief kan beïnvloeden.

Wat bedoel ik met geurbeleving of geurmarketing?

Ik werk het liefste alleen met natuurlijke geuren, ook wel etherische oliën genaamd. Deze worden gewonnen uit planten, bloemen, bomen, kruiden en vruchten. Ze werken op twee manieren. De geur heeft invloed op onze psyche. Dat noemen we geurpsychologie. Maar de natuurlijke bestanddelen hebben invloed op onze gezondheid. Door inhalatie kan wel 70% van de etherische olie in onze bloedbaan worden opgenomen. Terwijl als we het zouden opsmeren dit maar tot 10% is. Interessant he? Dat heet ook wel “pharmakocinetics”. Hieronder zie je een afbeelding van de etherische olie Bergamot. Bergamot bevat veel limoneen (hydrocarbon) dat antidepressieve eigenschappen heeft. Tevens bevat deze olie circa 28% aan Esthers. Deze hebben een rustgevende werking en verlagen de bloeddruk. Zo heeft iedere etherische olie zijn eigen bijzondere werking en in een blend krijg je een synergie effect.  

Bergamot antidepressiva kinderpsycholoog

Waarom zou je geurbeleving als kinderpsycholoog toepassen?

Niet iedere puber staat te juichen om gesprekken te voeren met de kinderpsycholoog. Dat weet jij als geen ander. Natuurlijk is het jouw vak om ze te laten zien wat het belang is van persoonlijke ontwikkeling.  Hoe fijn zou het zijn als je al in de wachtkamer kan beginnen met een vertrouwde, open, ontspannen sfeer te creëren. Maar onze geurapparaten kunnen de geur subtiel verspreiden door je hele praktijk. Daardoor kun je de ultieme klantbeleving creëren en je onderscheiden van je concurrenten.

Welke negatieve emoties kun je verlichten met geuren?

#1 ANGST

De puberperiode is een periode waarin veel verandert en waarin pubers ook meer last kunnen hebben van angstgevoelens. Angst is het gevoel dat dingen mis kunnen gaan. Maar het is ook een normale emotie die je helpt te reageren op gevaar. Angst geeft een lichamelijke reactie in je lichaam. Je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling versnelt, je bloeddruk gaat omhoog en spieren spannen zich aan. Maar je kunt ook nerveus worden, over­geven, hartkloppingen, buikklachten of slaapproblemen krijgen. Als je veel cliënten hebt die last hebben van (milde) angstgevoelens, dan kunnen de etherische oliën cederhout, sandelhout, wierook in combinatie met bergamot hem of haar helpen te ontspannen en kalmeren.

#2 DEPRESSIE

Heb je een puber die zich down en niet lekker in zijn vel voelt? Geen controle over hun tranen? Meiden die last hebben van depressieve gevoelens voelen zich vaak emotioneel en neerslachtig. Hormonen kunnen ook een sombere stemming veroorzak­en zoals voor een menstruatie. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat etherische oliën depressieve gevoelens op een natuurlijke manier kunnen verlichten. De etherische oliën lavendel en bergamot zouden mijn eerste keuze zijn. Lavendel is rustgevend en bergamot heeft antidepressieve eigenschappen

#3 EENZAAMHEID

Eenzaamheid is een nare emotie. Het geeft je een kind het gevoel dat hij anders is dan anderen. Dat hij uniek is in zijn eenzame gevoelens. Maar dat is natuurlijk niet zo. Veel pubers voelen zich zo nu en dan eenzaam. Mede door corona is eenzaamheid onder jongeren veel in het nieuws. Ze kunnen zich eenzaam voelen omdat ze weinig sociale contacten hebben. Veel gamen draagt hier ook aan bij. Of ze kunnen zich eenzaam voelen omdat ze niet goed kunnen praten over hun problemen en daarom zitten ze in de wachtkamer bij de kinderpsycholoog. De etherische oliën spar, petitgrain en roos zijn fijne geuren tegen gevoelens van eenzaamheid.

 

#4 IRRITATIE

We voelen ons allemaal van tijd tot tijd wel eens geïrriteerd en overprikkeld. Irri­tatie is verbonden met emotie en kan worden getriggerd doordat je een puber zich niet happy voelt, gestrest is, zich gespannen voelt of hormonaal in onbalans is. Maar ook gewoon omdat ze met hun ver­keerde been uit bed zijn gestapt? Kinderen gaan in de puberteit steeds meer hun eigen leven leiden (het is hier geen hotel) en willen zich niet houden aan regels die ze zelf niet bedacht hebben. Dat kan ook tot irritatie leiden. Kamille is een etherische olie die boosheid en irritatie verlicht. Maar ook lavendel kan ontspanning en rust geven.

 

#5 LIEFDESVERDRIET

Voor pubers geldt dat als de geslachtshormonen zich ontwikkelen of net ontwikkeld zijn, ze hypergevoelig zijn voor dopamine. Dit stofje speelt een belangrijke rol bij verliefdheid. Door deze sterke gevoeligheid krijgen pubers een enorme kick van het verliefd zijn. Als een relatie dus stuk loopt of een liefde niet beantwoord wordt, kan dit zeer moeilijk voor ze zijn. We zien dat de dopamine-aanmaak weer afneemt, waardoor de puber het algemene gevoel van welbevinden en blijdschap kwijtraakt. Liefdesverdriet doet pijn, daarom heet het ook wel hartenpijn. Een gebroken hart wordt het ook wel genoemd, dat vaak gepaard gaat met een leeg, verdrietig en eenzaam gevoel. Liefdesverdriet kost vaak tijd om te verwerken maar uiteindelijk heelt het hart. De etherische olie roos kan het verdriet verzachten en helpen om het hart te helen. Maar ook geranium en rozenhout zijn verzachtende etherische oliën voor het hartchakra.

 

#6 STEMMINGSWISSELINGEN

Stemmingswisselingen, in de volksmond ook wel moodswings genoemd, herken je gemakkelijk aan het plotseling omslaan van je humeur. Pubers lijken extra vatbaar te zijn voor stemmingswisselingen. Ook duurt een slecht humeur bij een puber vaak langer. Zijn ze het ene moment nog hartstikke blij en binnen enkele minuten niet te genieten, maar heb je geen idee waardoor? Veel meisjes hebben door hormonale onbalans last van stemmingswisselingen. Voor hormonale balans zijn geranium en scharlei de perfecte etherische oliën. En voor meer optimisme helpen citrusgeuren zoals mandarijn, sinaasappel en grapefruit erg goed.

 

#7 ONZEKERHEID

We zijn allemaal wel eens onzeker. Maar pubers kunnen zich erg onzeker voelen over hun uiterlijk. Hun lichaam verandert, het zelfvertrouwen is nog in ontwikkeling en de druk van leeftijdsgenoten is groot. De meeste pubers proberen erbij te horen door de hipste (dure) kleding te dragen, het mooiste kapsel te hebben en naar een perfect lichaam te streven. Ze lijken zich meer zorgen te maken om hoe ze er uitzien dan om de schoolprestaties en toekomstplannen. Ook mijn zonen willen het liefst zo vaak mogelijk naar de kapper en hangen ineens een paar keer per week in de sportschool. Etherische oliën die je zelfvertrouwen van pubers stimuleren zijn sandelhout, ylang ylang en cederhout.

 

#8 OPGEKROPTE EMOTIES

Wat kunnen ze boos zijn. Of driftig. Vaak van het ene op het andere moment. Gevoelens komen tot uitdrukking in je lichaam: bij je hartstreek, buik of schouders. Denk maar aan uitdrukkingen als: een steek in je hart, druk op je maag, je hart in je keel voelen kloppen. Maar ook in andere lichaamsdelen kun je emoties voelen. Ylang ylang is een fantastische etherische olie die helpt om emotionele blokkades op te heffen en energie te laten stromen. Ik gebruik hem jaren in mijn kinderpraktijk en ineens zitten kinderen op de babbelstoel. Omdat ylang ylang wel een beetje zwaar kan zijn qua geur kun je het beter mengen met een citrusolie. 

 

#9 PANIEK

Iedereen reageert verschillend op angst en stress. Bij een paniekaanval kunnen verschillende klachten voorkomen zoals hartkloppingen, trillen, transpireren, benauwdheid, plotseling warm of koud krijgen, duizeligheid of een tintelend gevoel. Door paniek kun je gaan hyperventileren. Supereng om mee te maken. En vaak heb je de angst dat het weer gebeurd. Voor hartkloppingen is petitgrain de ideale etherische olie. Dit kan hyperventileren voorkomen. Het is belangrijker om rustiger en lager adem te halen, dus in je buik in plaats van je borst. Zo krijg je je hartslag weer onder controle. De etherische olie wierook bevordert een lage ademhaling en lavendel is rustgevend.

 

#10 STRESS

We voelen ons allemaal wel eens van tijd tot tijd gestressed. Bijna zeventig procent van de middelbare scholieren heeft te veel stress. Eén van de belangrijkste oorzaken is huiswerk. Veel etherische oliën hebben een ontspannende werking zoals lavendel, mandarijn, sinaasappel, wierook, cederhout, rozenhout, kamille, neroli, roos, petigrain, ylang ylang, jasmijn. Om het maar even makkelijk te maken alle bloemenoliën hebben zowieso een ontspannende werking maar door de associatie van wellness kan de geur van eucalyptus ook relaxed zijn. 

Hoe pas je geurmarketing toe als kinderpsycholoog?

We beginnen met een gratis geuradviesgesprek waarin we inventariseren wat je wensen en doelen zijn. Dan zoeken we samen de geuren uit die bij jouw cliënten en praktijk passen. Maar ik kan ook de perfecte geur voor je ontwikkelen op basis van de emoties van je cliënten en de sfeer die je wilt creëren. Vervolgens installeren we een geurapparaat die via het luchtsysteem de geur kan verspreiden. Heb je dit niet? Geen probleem, daar hebben we een oplossing voor. Je kunt kiezen om alleen de hal en wachtkamer subtiel te geuren of het hele pand. Vervolgens vul je 1 x per 4 of 6 weken de cartridge bij met geurolie en klaar.  Een kind kan de was doen!

MARKETINGTIP: samen met een kinderpraktijk hebben we 2 soorten moodrollers (jongens/meisjes) laten maken met hun eigen label. Daarin zaten etherische oliën die de mindset van kinderen ondersteunen. Je gebruikt ze als een soort parfum en stopt ze zo in je zak of tas. Fijn om mee naar huis te geven, als steuntje in de rug.