fbpx

Waar moet je op letten bij het kopen van etherische olie? Hoe weet je of je goede kwaliteit etherische olie koopt? Ieder merk heeft natuurlijk een verkoopverhaal maar hoe zie je door de bomen het bos? De term “etherische olie” is niet door de wet beschermd. Elke product, dus ook een parfumolie mag daarom in principe als “etherische olie” worden verkocht. Daarnaast zijn er geen algemene, gebruikelijke of wettelijke kwaliteitseisen aan etherische olie behalve de richtlijnen m.b.t. de verpakking van de Voedsel- en Warenautoriteit. Er bestaat geen keurmerk voor etherische olie, de termen “Seed to Seal” en “Certified Pure Therapeutic Grade” zijn handelsmerken (trademarks). Wel mooi bedacht! Dus ik heb een checklist voor het kopen van etherische olie voor je gemaakt.

 

1. Check het etiket

Staat er op het etiket 100% etherische olie of iets anders? Esoterische en natuur-identieke oliën zijn geen etherische oliën.Etherische oliën zoals jasmijn, neroli en roos vermelden vaak een percentage van 10% omdat deze oliën erg kostbaar zijn. Etherische oliën worden regelmatig gemengd met goedkopere etherische oliën of met synthetische ingrediënten om de prijs te verlagen. De essentiële olie Lavendel van Holland & Barret bevat naast echte Lavendel ook nog lavandin en een kruising tussen echte lavendel en spijklavendel. Op zich niet heel erg, Spijklavendel heeft ook goede eigenschappen. Maar je moet voorzichtig zijn als je zwanger bent, epilepsie hebt of voor je kind wilt gebruiken. Last but not least: waarschijnlijk koop je lavendel om je wilt ontspannen of beter willen slapen? Maar spijklavendel werkt stimulerend en geeft energie. Zie je dat het belangrijk is om het etiket te lezen?

 

2. Check de botanische naam

Ik ga nog even verder met het etiket. Hoe kun je voorkomen dat je spijklavendel koopt in plaats van Franse lavendel/ echte lavendel? Op het etiket of bij de productinformatie staat de botanische naam aangegeven. Zo heet echte lavendel, Lavendula Angustifolia en spijklavendel heet Lavendula Latifolia. Nu hoef je niet net zoals ik destijds in mijn opleiding de botanische namen van alle etherische oliën te kennen maar het is wel handig om deze even op te schrijven. Ook handig om even uit te zoeken welk soort eucalyptus (Globulus, Smitthi of Radiata), kamille (Roomse, Blauwe of Marokkaanse), roos (Bulgaars, Turks of Frans) of pepermunt (Akkermunt, Spearmint of Kruizemunt) het beste bij jouw doel past.

 

3. Check de verpakking

Zoals ik in mijn bio schreef, ik houd van mooie verpakkingen. Poeh, de keuze is blauw, groen, paars of bruin glas. Maar het is super belangrijk dat etherische olie wordt verkocht in donker glas, het beschermt de olie namelijk tegen zonlicht. Zonlicht zorgt ervoor dat de etherische olie langer houdbaar is. Etherische olie in helder glas is wellicht massageolie? > Check het etiket!

 

4. Check de prijs

Etherische oliën zijn net als wijn. De chemische verbindingen van een plant zijn complex, en variëren per plant en per oogst. Afhankelijk van de grond waar de plant op groeit, de zon en de regen en de specifieke soort is elke olie uniek in samenstelling. Dat maakt dat de prijs van etherische olie ook kan fluctueren. Net zoals wijn, verschilt de oogsten en de smaak elk jaar, ook al is het afkomstig van dezelfde wijngaard en dezelfde druif. Voor een flesje rozenolie van 5 ml. heb je 1,5 tot 50 kilo rozenblaadjes nodig. En je weet wat een roos in de winkel kost toch? Voor 5 ml. citroenolie heb je 500 gram citroenschillen nodig. Voor 5 ml lavendel heb je 500 gram lavendelbloemen nodig. Zo zie je dat het normaal is dat de prijzen van etherische oliën enorm verschillen.

 

5. Check de teelt

Het liefste heb ik zelf etherische oliën afkomstig van wildpluk: born from nature. Daarna geef ik de voorkeur aan biologische etherische olie. Maar citrusoliën koop ik altijd biologisch. Ze worden namelijk koudgeperst uit de schillen. Dus als ze bespoten zijn kunnen er chemicaliën in de etherische olie zitten. Die wil ik niet verdampen bij mijn kinderen. Etherische oliën van bijvoorbeeld bloemen worden gedestilleerd. Ik heb onderzoek gedaan maar de moleculen van pesticiden zijn te zwaar om mee te gaan in het destillatie proces.

Ook interessant om te lezen: mijn favoriete merken in etherische olie