fbpx

Op school en tijdens huiswerkbegeleiding speelt concentreren een grote rol. Een kind krijgt veel informatie die het moet verwerken, het moet doelgericht werken en afleidende gedachten en omgevingsprikkels weerstaan. Vooral als de klassen groot zijn, geeft dat meer prikkels en afleiding. Een lange tijd inspannen voor een taak kan moeilijk zijn. De luchtkwaliteit draagt daar ook niet echt aan bij. Vaak is het warm in de klas en wordt er te weinig gelucht. Op middelbare scholen kun je ook nog last hebben van de lijfluchtjes van pubers gecombineerd met een ongeïnteresseerde houding en weinig motivatie. Als kinderen na school nog naar huiswerkbegeleiding gaan, zijn ze vaak moe wat ook invloed heeft op hun focus.

En daar kunnen geuren dus enorm helpen om beter te concentreren en onthouden van leerstof. Bepaalde etherische oliën kunnen vermoeidheid verlichten, energie geven, de concentratie verbeteren en zelfs ziektekiemen en virussen bestrijden. Shakespeare schreef al in zijn Hamlet over de werking van rozemarijn voor het geheugen. En er zijn vele wetenschappelijk onderzoeken waaruit blijkt dat bepaalde etherische oliën het concentratievermogen kunnen verbeteren en kinderen kunnen helpen leerstof beter te onthouden. Ik geef je een paar voorbeelden.

Wetenschappelijke onderzoeken

Recente studies hebben aangetoond dat het ruiken van rozemarijn het geheugen van kinderen kan verbeteren. De voordelen van rozemarijn voor het menselijk geheugen worden al eeuwenlang besproken en de oude Griekse studenten droegen kransen van rozemarijn bij examens. Dit kruid kwam zelfs voor in Shakespeare ‘s toneelstuk Hamlet: “Er is rozemarijn, dat is voor de herinnering.”

Takasago Corporation in Japan experimenteerde met het verspreiden van verschillende oliën in het kantoor. Wanneer ze citroen verspreidden, waren er 54% minder fouten en met lavendel waren er 20% minder fouten.

Een studie uit 2012 toonde voor het eerst de stimulerende effecten van rozemarijn olie aan en hoe het de gemoedstoestand beïnvloedt, evenals de hersengolfactiviteit en het autonome zenuwstelsel. 

Later bevestigde een onderzoek van de Alexandria University Faculty of Medicine uit 2018 bij schoolkinderen dat rozemarijn kan helpen bij focus en geheugen, waardoor het numerieke geheugen wordt gestimuleerd.  

Uit een studie van afdeling Psychiatrie van de de Ohio State University (2008) bleek dat het ruiken van citroen een positieve stemming bevordert.

Uit deze Engelse studie van de Northumbria University (2012) blijkt dat rozemarijn de cognitieve prestaties kan verbeteren doordat er 1,8 Cineol in rozemarijn zit. 

Beter concentreren leren op school huiswerkbegeleiding

Hoe kunnen etherische oliën helpen bij productiviteit en concentratie op school?

Laten we het even over het brein hebben. Er is een sterke verbinding tussen de neus en de hersenen dankzij het limbisch systeem. Het limbisch systeem, dat diep in de hersenen ligt, reageert op zintuiglijke prikkels uit de omgeving (bv. geur) en wordt geassocieerd met geheugen, emotie en primitieve driften en reacties. Als het gaat om leren en studeren, is die geheugen-geur associatie van bijzonder belang. Olfactorische bollen in de neus vangen prikkels op (geurmoleculen die gebonden zijn aan olfactorische receptorneurcellen) en communiceren rechtstreeks met de hypothalamus en het limbisch centrum van de hersenen. Dit geeft het signaal af dat er neurotransmitters vrijkomen, die vervolgens emoties en geheugenstimulatie kunnen beïnvloeden. Geur kan herinneringen oproepen, je helpen je te concentreren en helpen bij het studeren. Het is zelfs zo dat een herinnering gekoppeld aan een geur gemakkelijker wordt opgeroepen omdat het limbisch brein zo nauw verbonden is met het reukzintuig.

TIP: Als je studeert voor een belangrijk examen, gebruik dan etherische oliën (ik zal snel bespreken welke) tijdens het leren. Inhaleer de oliën opnieuw voor en tijdens het examen om jouw geheugenassociaties te activeren die je tijdens het studeren hebt gemaakt. Uiteraard ga je niet met een aroma diffuser onder je arm naar je examen, dus je kunt gewoon een paar druppels op een tissue doen en op die manier inhaleren.

Welke etherische oliën kunnen helpen om beter te concentreren?

Bergamot

Uit een onderzoek uit 2015 van Japanse onderzoekers bleek dat blootstelling aan bergamot hielp om de niveaus van het stresshormoon cortisol te verlagen, waardoor de hersenen worden ontlast van (faal)angst zodat kritisch denken niet wordt belemmerd.

Citroen

Citroen is een opwekkende geur, en wordt gebruikt voor geheugen stimulatie en mentale alertheid. Onderzoekers in Japan hebben ontdekt dat het effectief is voor productiviteit en focus. In een onderzoek ontdekten ze dat wanneer kamers werden geparfumeerd met de geur van citroen, er een afname van 54% was in typefouten door werknemers die met computers werkten.

Eucalyptus

Eucalyptus is een stimulerende etherische olie. Het kan de alertheid verhogen en lusteloosheid voorkomen. Voor sommigen is het effectiever dan cafeïne, en zonder de bijwerkingen.

Pepermunt

Net als eucalyptus is pepermunt een stimulerende essentiële olie voor productiviteit, focus en mentale alertheid.

Basilicum

Linalool, een chemisch bestanddeel dat in veel etherische oliën voorkomt, staat erom bekend stress te verminderen. Essentiële olie van basilicum bevat veel linalool, en stressvermindering kan leiden tot mentale helderheid en een beter vermogen om je te concentreren.

Rozemarijn

Rozemarijn is een andere stimulerende essentiële olie, en kan worden gebruikt om de alertheid te verhogen en het geheugen te helpen behouden.

Mijn geurplan

Ik werk samen met een bedrijf in high-end geursystemen, Natural Mood Makers. Deze geursystemen kunnen ruimtes tot 3000 m2 geuren en deze zijn perfect af te stellen op tijd, dag en hoeveelheid. Op basisscholen zorgen we ervoor dat de geur subtiel verspreid wordt voor school en tijdens de pauzes zodat de kinderen lekker fris aan de slag kunnen. Op middelbare scholen kun je de geurapparaten instellen voor school, tijdens wisseling van lokalen en/of pauzes. Pubers zijn vaak moe in de ochtend, nemen weinig leerstof op en kunnen wel een oppepper gebruiken. Als je een huiswerkinstituut hebt, dan verspreid je de geur voordat de kinderen er zijn. Van de natuurlijke geurolie laat ik een veiligheidsrapport maken zodat je precies weet wat erin zit m.b.t. de GGD-richtlijnen. Daarnaast houd ik met de selectie van geuren, altijd rekening met gevoeligere kinderen zoals kinderen met astma en ADHD. Ondanks dat etherische oliën 100% natuurlijk zijn, wil dat niet zeggen dat ze allemaal geschikt zijn voor kinderen.

Meer weten? Plan een gratis geuradviesgesprek: hello@marciakorenhof.com of bel: 06-10119398.