fbpx

5 dingen die je beter niet kunt doen met etherische oliën in je babyspa. 

Het klinkt ook helemaal heerlijk: een babyspa. Je baby die lekker float in een babyspa en daarna een Shantala babymassage krijgt. Moeders willen iets leuks doen met hun baby en dit is de ultieme vorm van ontspanning. Babyspa’s schieten in Nederland als paddestoelen uit de grond. Daarom willen veel ondernemers zich onderscheiden. En het gebruik van aromatherapie is daar een mooi voorbeeld van. Je kunt het wellness-gevoel van de ouders en baby’s versterken en een fijne ontspannen sfeer creëren. Bij de geur van eucalyptus krijg je waarschijnlijk spontaan een relaxgevoel omdat het je doet denken aan een heerlijk dagje in de sauna. Maar laat nou net eucalyptus een etherische olie zijn, die je beter niet kunt gebruiken in je babyspa. Ook niet in een diffuser als lekker geurtje. Ik ben al 15 jaar gediplomeerd aromatherapeut voor baby’s en kinderen en moeder van vier kinderen. In dit blog vertel ik je een aantal belangrijke dingen die je beter niet kunt doen met etherische oliën als je een babyspa hebt of met baby’s werkt. Ondanks dat etherische oliën 100% natuurlijk zijn, betekent dat niet dat ze ook 100% veilig zijn voor baby’s.

1. Te hoge doseringen gebruiken.

Vooral Amerikaanse merken in etherische olie adviseren veel te hoge doseringen voor kinderen. Ik zag op de website van een babyspa het volgende advies: 0-6 maanden 1 druppel op 10 ml draagolie en voor baby’s van 6 maanden 2-3 druppels. De tabel loopt op tot 5 druppels voor een kindje van 1 jaar. Deze dosering is echt veel te sterk en gebruik ik zelf voor moeders. Daarnaast is het reukorgaan van een baby nog in volle ontwikkeling en de geur van etherische olie kan ook veel te krachtig zijn. Het is belangrijk te beseffen dat de natuur machtig is, maar ook heel krachtig. Wist je dat een flesje etherische olie soms een heel bloemenveld of een halve kruidentuin bevat? In Mama’s Toverboek vind je een doseringstabel waarin ik een veilige dosering heb beschreven per leeftijdscategorie.

2. Verkeerde etherische oliën gebruiken.

Veel etherische oliën zijn niet veilig voor baby’s. Liever zou ik geen etherische oliën gebruiken onder de 6 maanden. Ze zijn nog zo klein en er zijn veel betere alternatieven in aromatherapieland. De blend Tummygize bevat de etherische olie pepermunt en wordt geadviseerd bij buikkrampjes. Ik raad het gebruik van pepermunt en eucalyptus echt af voor kinderen onder de 6 jaar. Pepermunt bevat veel te veel menthol (+ contra-indicatie: epilepsie) en eucalyptus bevat teveel 1,8 cineol. Deze bestanddelen hebben goede eigenschappen voor de gezondheid van volwassenen maar kunnen bij baby’s bij overdosering de ademhaling vertragen en neurologische problemen veroorzaken. Toen ik in 2015 mijn eerste versie van Mama’s Toverboek schreef, was dit eerlijk gezegd nog geen hot topic. Ik werk al sinds 2006 als aromatherapeut voor baby’s en heb nog nooit een negatieve ervaring gehad. Maar naar deze nieuwe inzichten heb ik in 2020 toch besloten om Mama’s Toverboek te herschrijven in de vorm van een e-boek. Na veel onderzoek heb ik een geweldig alternatief gevonden voor eucalyptus bij baby’s en jonge kinderen. Het lijstje met mijn 10 favoriete etherische oliën voor baby’s en kinderen vind je in mijn e-boek. Toch liever mijn paperback kopen: klik hier.

Bestanddelen eucalyptus cineol

3. Etherische oliën niet goed verdunnen.

Omdat etherische oliën sterke concentraten zijn, is het belangrijk dat je ze goed verdund. Een paar jaar geleden stond ik met een stand op een gezinsbeurs. Daar gaf een “wellness advocate” ofwel verkoopster van etherische olie een workshop over het gebruik van etherische olie bij baby’s en kinderen. Toen ik even naar het toilet ging, werd ik aan gesproken door een jonge moeder. Ze had het advies gekregen om 1 of 2 druppels kamilleolie in een theelepel kokosolie te doen en dit te masseren op de buik van haar jonge baby en twijfelde over dit advies. Je kunt mijn antwoord wel raden: het is een te sterke dosering en niet goed verdund. Wat een beter advies zou zijn geweest is om 1 druppel roomse kamille etherische olie te verdunnen in een flesje amandelolie van 30 ml. En hiervan voorzichtig een klein theelepeltje op het buikje van de baby te masseren, met de klok mee. Na de buikmassage zou ik een warm kersenpittenzakje (of een warmteknuffel) tegen het buikje aanleggen van je baby. Warmte verlicht buikkrampjes. Maar het is nog belangrijker om de oorzaak te vinden. Drinkt de baby te gulzig of heeft de baby misschien een koemelkallergie? En als de moeder borstvoeding geeft, laat haar dan eens een eetdagboek bij houden en check of/wanneer dit invloed heeft op de buikkrampjes.

4. Te jonge baby’s behandelen.

De babyhuid is zeer gevoelig voor het gebruik van etherische oliën. En veel etherische oliën zijn niet veilig voor jonge kinderen. Ook niet zomaar in een diffuser als een lekker geurwolkje in je babyspa. Wist je namelijk dat via inhalatie wel 50-70% van de etherische oliën kunnen worden opgenomen in ons lichaam? Dus ook in die van je baby. Dat noemen we pharmacokenics. De oorsprong van de term “pharmacokenics” is Grieks; het is een combinatie van pharmakon (etherische olie) en kinetikos (bewegen of in beweging zetten). In de moderne wetenschap verwijst farmacokinetiek naar de studie van wat een levend organisme met een stof doet; in deze context gaat het om de beweging van etherische oliën door het menselijk lichaam.

5. Je verkeerd laten adviseren.

Ook webshops in etherische oliën zijn booming. Het is een ludieke manier om geld te verdienen vanuit huis via netwerkmarketing. Maar vaak ontbreekt de medische kennis en hebben de verkoopsters geen aromatherapeutische opleiding genoten. Zij maken ondernemers in babyspa’s enthousiast over het gebruik en/of de verkoop van etherische oliën. Op verschillende websites van babyspa’s zie ik blends zoals Gentle Baby, Thieves en Tummygize als advies voor baby’s. Als aromatherapeut vind ik de etherische olie koriander uit de Gentle Baby van Young Living echt niet geschikt voor baby’s onder de 6 maanden. Even los van het feit dat ik zelf nooit koriander voor een baby zou kiezen omdat er veel zachtere oliën zijn die lekkerder ruiken. Op een andere website adviseerde een verkoopster Thieves voor baby’s en kinderen als boost voor het imuunsysteem. De vraag is of het nodig is om het immuunsysteem van een baby te boosten? Naar mijn mening kan een baby het beste zelf weerstand opbouwen en kan borstvoeding hierbij enorm helpen, een super immuunbooster. Dus stimuleer liever de moeder hiermee door te gaan. De blend Thieves bevat “hot oils” ofwel vurige etherische oliën zoals kaneel en kruidnagel die echt niet veilig zijn voor baby’s. Een baby kan hier gevoelig op reageren en daardoor een geïrriteerde huid krijgen. Daarnaast kunnen deze oliën het ophoesten van slijm bevorderen maar de spieren van baby’s zijn nog niet goed ontwikkeld om dit goed te kunnen doen. Daarom is de juiste keuze, de juiste kwaliteit en het juiste gebruik van etherische oliën voor baby’s en kinderen zo ontzettend belangrijk. Daarnaast zijn etherische oliën géén medicijnen. Maar ze kunnen zeker de klantbeleving, sfeer en het wellnessgevoel verbeteren in je babyspa.

Wil je werken met aromatherapie in je babyspa?

Als je wilt werken met etherische oliën in je babyspa, volg dan een opleiding zodat je kennis opdoet van de chemie van aromatherapie. Geen tijd voor een opleiding? Ik geef ook persoonlijke trainingen aan ondernemers in babyspa’s. In een paar uur leer ik je alles wat je moet weten om veilig te kunnen werken met aromatherapie in je babyspa. Maar vooral de ultieme klantbeleving en sfeer kunt creëren.

Wil je een lekkere wellness geur in je babyspa? Kies dan voor een geautomatiseerd geursysteem zodat het altijd in de juiste dosering en op de juiste manier verspreid wordt. Deze zijn echt heel betaalbaar en kunnen ook in 12 of 24 maanden worden betaald. Superfijn als je in de start-up zit van je babyspa. Meer weten? Bel of mail mij dan even.

Heb je geuradvies nodig of wil je graag een Signature Scent laten ontwikkelen die je ook kunt laten vertalen in je eigen babyproducten? Dan wil ik je graag helpen. Plan een gratis adviesgesprek: hello@marciakorenhof.com