fbpx

Een stukje geschiedenis over aromatherapie.

Aromatherapie is meer dan 3500 jaar oud. In de bijbel werd al geschreven over mirre en wierook. Wierook betekent zoiets als ‘heilige reuk’. De geur is nog steeds populair in Boeddhistische tempels. Planten zoals venkel, korianderzaad, komijn en vele andere zijn gevonden op de sites van oude begraafplaatsen. Spirituele parfums voor religieuze ceremonies zijn ook gebruikt in de geschiedenis, met name in het oude Egypte en in Tudor Engeland.

Je hebt vast wel eens gehoord van Cleopatra. Ze was koningin van het oude Egypte en beschikte over vele etherische oliën. Ze was misschien wel een van de beroemdste minnaressen en een echte schoonheid. In 1922 werden in het graf van de Farao Tutankamon een aantal geurpotjes gevonden met de geur van Nardus en Kruidnagel. De Egyptenaren gebruikten hun befaamde Kyphi olie (een blend van verschillende etherische oliën) in hun tempels. Ze balsemden hun doden met harsen en essentiële oliën en weerden insecten met in essentiële olie gedrenkte papyrusbladen.

De Grieken en Romeinen ontwikkelden hun badcultuur met de in Egypte opgedane kennis van essentiële oliën en bespenkelden hun lichamen, kleren, bed en wanden van huizen hiermee. Ken je de oriëntaalse geur Patchouli, de favoriete etherische olie van de hippies? Wist je dat de hippies in de jaren ’60 en ’70 vaak patchouli gebruikten om de geur van Cannabis te verdoezelen en als zinnenprikkelend middel voor meer slaapkamergeluk? Zo zie je dat de geschiedenis van aromatherapie zou oud is als de weg naar Rome.

Uiteindelijk introduceerde de Franse parfumeur René Maurice Gattefossé de term ‘Aromatherapie’ in 1920 via een boek met dezelfde titel. In de Eerste Wereldoorlog onderzocht Gattefossé het gebruik van lavendelolie en andere etherische oliën voor het ontsmetten van wonden van gewonde soldaten. Het boek is overigens nog steeds te koop: klik hier.

Het oude India was een van de eerste beschavingen die zich richtte op de holistische behandeling van mensen. De traditionele Indiase geneeskunde, bekend als Ayurveda (wat ‘levenskennis’ betekent), is de oudste vorm van medische praktijk ter wereld, met planten en plantenextracten die daar vanaf minstens 5000 jaar geleden tot op de dag van vandaag onafgebroken in gebruik zijn. Wil je meer leren over aromatherapie?