fbpx
Puurbliss aromatherapie edelsteentherapie hsp

Voor dit blog heb ik deze twee leuke kindercoaches gevraagd om hun tips en tricks met jou te delen over aromatherapie voor hooggevoelige kinderen. Gonneke en Zippora werken als energetische kindercoaches in hun eigen praktijk Puur Bliss in Roosendaal. Ze zijn allebei moeder en doen zulke mooie en bijzondere dingen voor kinderen dat ik graag hun DIY tips voor jouw hooggevoelige kind deel. Je kunt Gonneke en Zippora volgen op Instagram: @puurbliss.

Wanneer is een kind hooggevoelig?

HSP kinderen hebben een verhoogde gevoeligheid voor externe prikkels en een sterker ontwikkeld centraal zenuwstelsel. Deze kinderen voelen zich sneller uit balans door allerlei indrukken zoals: drukte, lawaai, fel licht of (vieze) geuren. Daarnaast hebben zij meer tijd nodig om al deze indrukken te verwerken dan minder gevoelige kinderen. Hooggevoelige kinderen voelen spanningen, emoties, sferen en stemmingen sterker aan en kunnen deze zelfs overnemen van mensen in hun omgeving. Het lichamelijke voelen is bij hen sterk aanwezig; denk aan kriebelende truien en prikkende labels. Pijn ervaren ze ook heviger. Deze kinderen krijgen door hun gevoeligheid eerder spanningen, angst en slaapproblemen. Daarnaast hebben ze geregeld moeite met het vinden van aansluiting bij andere kinderen en voelen ze zich vaak anders. Ouders merken dat hun kinderen niet lekker in hun vel zitten, maar kunnen het meestal niet precies duiden. Bij flinke overprikkeling worden deze kinderen uiteindelijk overvallen door hun emoties. Aan hoogsensitiviteit zitten volop unieke eigenschappen die, wanneer je ze goed inzet, juist enorm waardevol zijn.

Onze top 5 etherische oliën voor in een diffuser

Naast edelsteentherapie maken we ook veelvuldig gebruik van aromatherapie. Misschien heb je het zelf al eens ervaren; geuren en emoties gaan hand in hand. Een geur koppel je (onbewust) aan een gevoel. Ieder kind heeft zijn eigen geurbeleving. Welke geur een kind lekker vindt ruiken is heel erg persoonlijk. Sensitieve kinderen zijn extra ontvankelijk voor geurprikkels en nemen een geursensatie direct waar. Een leuke bijkomstigheid is dat kinderen hun gevoeligheid op deze manier heel bewust en zeer positief gebruiken. Bij elke etherische olie horen verschillende ondersteunende eigenschappen. In onze praktijk passen we daarom de olie die we gebruiken altijd aan op het individuele kind en het doel waar we aan werken. Als we een actieve workshop geven, gebruiken we geuren die opbeuren en activeren. Bij een mindfulness les vinden we juist ontspannende, kalmerende geuren fijn om in te zetten en bij emotie-coaching maken we gebruik van aardende geuren die zorgen voor het terugbrengen van de balans. Doe 1 tot 5 druppels etherische olie in een diffuser.

 

  1. Lavendel: kalmeert en brengt emoties in balans
  2. Petit Grain: ontspant en helpt omgaan met verdriet en teleurstellingen.
  3. Sandelhout: aardend, deze geur brengt je dichter bij jezelf en ontstresst.
  4. Rozenhout: rustgevend, ondersteunt bij sombere gevoelens en vermindert paniekgevoelens.
  5. Grapefruit: geeft energie, werkt opbeurend, activerend en maakt vrolijk.

Onze 5 favoriete edelstenen om mee te geven aan jouw kind.

In deze blog delen we daarom met plezier onze tips en trucs vanuit onze praktijk met betrekking tot hooggevoelige kinderen en het gebruik van edelstenen en essentiële oliën. Om de kracht van de stenen te ervaren, stoppen kinderen één of meerdere steentjes in hun zak of schooletui. Andere kinderen dragen ze liever als sieraad aan een armband of ketting. Alles is even goed, het is maar net wat je kind fijn vindt.

 

  1. Amethist, bergkristal en rozenkwarts oftewel ‘de Gouden Driehoek’: deze stenen zorgen samen voor balans en een optimale energiestroom. Vanwege deze eigenschappen is de gouden driehoek ideaal om op het nachtkastje van je kind te leggen
  2. Citrien: deze edelsteen is het zonnetje onder de edelstenen en ondersteunt bij (faal)angst en onzekerheid, daarnaast zet hij aan tot actie en zorgt hij voor een opgewekt humeur.
  3. Tijgeroog: kan je kind wel wat meer zelfvertrouwen gebruiken? Tijgeroog maakt stoerder en dapperder en brengt emoties in balans.
  4. Chalcedoon: deze edelsteen wordt ook wel een moedersteen genoemd, omdat hij net zoals moeders een geborgen gevoel van veiligheid en emotionele balans geeft. Hij biedt troost bij heimwee en zorgt voor een betere communicatie met elkaar.
  5. Seleniet: dit is een bijzondere steen die beschermt en aura’s reinigt. Hij geeft inzichten en helpt een kind weer te vertrouwen op zijn of haar eigen intuïtie.
Etherische olie voor je hsp kind
Kindercoaching hoog gevoelige kinderen aromatherapie

DIY tips met edelstenen en aromatherapie voor thuis:

Het wordt pas echt een feestje wanneer je edelstenen en etherische oliën combineert. Het zijn allebei producten van moeder aarde die elkaar energetisch versterken.

Edelsteenwater drinken
Wanneer je de kracht van edelstenen volop wil benutten, kun je heel eenvoudig edelsteenwater maken. Dit water wordt wanneer het gedronken wordt meteen opgenomen in het energetisch systeem van je lichaam. Het enige wat je hoeft te doen is een karaf met ongeveer een liter (gefilterd) water vullen en daar edelstenen aan toevoegen. Dit laat je vervolgens een nachtje staan. Gebruik voor het maken van edelsteenwater voor kinderen altijd edelstenen met een zachte werking zoals: bergkristal, rozenkwarts, amethist, aventurijn of chalcedoon.

Voetenbad
Het is heerlijk om s’ avonds na een drukke schooldag of het avondeten samen een voetenbadje te maken om de dag mee af te sluiten. Neem twee eetlepels himalayazout, Epsom zout of dode zeezout. Doe hier 2 a 3 druppels etherische olie naar keuze op. Vul een voetenbad met lauwwarm water en doe als laatste het badzout erbij. Bruine Jaspis en versteend hout werken aardend en voeren prikkels af. Ze zijn daarom heel geschikt om in een voetenbad te leggen.

Bad
Vindt je kind het fijn om lekker in bad te gaan? Dan volgen er hier twee manieren om te proberen. Allereerst kun je een badzoutmengsel maken met etherische olie. En je kunt heel simpel edelstenen in het bad leggen of je kunt een karaf edelsteenwater aan het badwater toevoegen. Watermoleculen hebben kopiërende eigenschappen en hierdoor verandert je hele bad daarmee vanzelf in een edelsteenbad. Hoe magisch is dat?

Massage
Een andere eenvoudige en liefdevolle manier om je kind te laten ontspannen is samen knuffelen. Dit vergt geen voorbereiding, kan de hele dag door en is voor jullie beiden fijn.  Door je kind een massage te geven voordat het gaat slapen ga je nog net een stapje verder. Denk bijvoorbeeld aan een hoofd-, buik-, rug- of voetmassage. Je kunt een edelsteen gebruiken om de massage te ondersteunen. Je kind kan ook zelf een steen vasthouden of je legt stenen bij zijn hoofd en voeten terwijl je masseert. Helemaal speciaal wordt het wanneer je de massage met een handwarme edelsteen uitvoert. Je strijkt dan met de edelsteen zachtjes over de huid. Let er wel altijd op om richting het hart te strijken. Met bergkristal, rozenkwarts en amethist zit je bij kinderen altijd goed. Veel kinderen vinden deze aanrakingen prettig, zo niet, dan moet je dit uiteraard niet forceren. Wanneer je kind wel van massages houdt, is dit een echte aanrader. Naast dat het hele fijne ervaring is, wordt jullie band met elkaar versterkt. De massageolie kun je zelf mengen door aan een eetlepel basisolie 1 druppel etherische olie toe te voegen. Massage is een heerlijke manier om te ontspannen en alles even los te laten. Wanneer je kind ontspannen in slaap valt, zal het de volgende dag uitgerust wakker worden. Een zacht, ontspannen muziekje of natuurgeluiden op de achtergrond kunnen nog eens extra rustgevend werken.

Over kindercoaching

Kindercoaching en energetisch werken zijn wat ons betreft onlosmakelijk met elkaar verbonden. Onze coaching ondersteunen we onder andere met aromatherapie, bloesemtherapie, edelsteentherapie, healings en mindfulness. Vanuit onze gezamenlijke missie willen we zo veel mogelijk kinderen en ouders op een positieve, ontspannen en natuurlijke manier ondersteunen bij het terugvinden van hun balans en ze daarnaast in hun kracht zetten. We hopen dat jullie enthousiast met deze tips aan de slag gaan en net zoals wij de magie zullen ervaren bij het combineren van edelstenen met etherische oliën bij kinderen (mooie edelstenen vind je hier). We weten zeker dat het de harmonie en de sfeer binnen jullie gezin ten goede komt. Puur Bliss voor jou!

Gonneke & Zippora