fbpx

Wist je dat meer dan de helft van de vrouwen last heeft van slecht slapen in de overgang? Dit wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Hoe zorg je op een natuurlijke manier voor een betere nachtrust? Slecht slapen is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen in de overgang. Niet kunnen inslapen, vaak ’s nachts wakker worden of pas in slaap vallen als je wekker bijna gaat. Tijdens de overgang beginnen je eierstokken minder belangrijke hormonen te produceren. Naarmate deze hormoonspiegels dalen, nemen de symptomen van de overgang toe. Een van die symptomen kan slapeloosheid zijn. Door de hormonale veranderingen kun je onrustiger slapen waardoor jij je overdag extreem vermoeid voelt. Zonder slaap geen energie, dus een goede nachtrust is belangrijk om je lichaam in balans te houden. Hierbij 5 natuurlijke tips om beter te slapen in de overgang.

  1. Creëer een rustgevend avondritueel

Ontspanning, rust en de dag goed afbouwen dragen bij aan een goede nachtrust. Help je hoofd stil te maken en maak je lichaam klaar voor de nacht. Dit kan door een aromatherapie bad te nemen, een aroma diffuser op je slaapkamer te zetten, schermen en prikkelende informatie te vermijden. Maak een lekkere kop kruidenthee en geniet met een goed boek van je warme geurende bad. Je zult merken dat ontspannen je bed instapt en makkelijker in slaap valt.

  1. Inhaleer lavendelolie

Het inhaleren van lavendelolie heeft een slaapverwekkende, rustgevende werking en zorgt ervoor dat je ’s morgens uitgeruster wakker wordt. Er zijn vele soorten lavendelolie maar het is belangrijk dat je de Lavendula Augustifolia koopt. Deze lavendelolie komt voornamelijk uit de Franse Provence en heeft een hoog gehalte aan Linalool, het natuurlijke bestanddeel dat jouw nachtrust bevordert. Zet een half uur voordat je gaat slapen een aroma diffuser aan met 5 tot 10 druppels lavendelolie erin, afhankelijk van de grootte van je slaapkamer en jouw reukgevoeligheid.

  1. Maak een aromatherapie bad

Laat eerst het bad vollopen met water. Meng dan in 2 eetlepels badolie 5 tot 8 druppels lavendelolie en voeg dit toe aan het badwater. Heb je geen badolie? Je kunt etherische olie ook mengen in een handje Himalaya of dode zeezout en dan in het warme badwater doen. Geniet minimaal 20 minuten van je aromatherapie bad zodat de etherische oliën goed worden opgenomen via je huid.

  1. Drink een kop verse kamillethee

Kamille is een kruidenmiddel en heeft ook een rustgevende werking. Het kan je helpen makkelijker in slaap te vallen. Al sinds honderden jaren wordt kamille gezien als wonderthee. Maak een kop verse kamillethee voor jezelf en drink deze 30-45 minuten voor het slapengaan. Je kunt ook de etherische olie Kamille gebruiken in een aroma diffuser. Deze werkt ook slaap bevorderend.

  1. Laat je masseren door je partner

Laat je rug, schouders en/of voeten masseren door je partner voor het slapengaan. Aanraking is ook een fijne manier om te ontspannen. Meng in 2 eetlepels amandelolie of kokosolie 4 druppels etherische olie. Lavendel, ylang ylang, kamille en sinaasappel zijn ontspannende etherische oliën die tevens een goede nachtrust bevorderen.

Facebook marcia korenhof aromatherapie expert
Instagram marcia korenhof aromatherapie expert
Email marcia korenhof aromatherapie expert