fbpx
Selecteer een pagina

luister op itunes | luister op spotify

99 dingen die je niet wist over aromatherapie. 

Welkom in de wondere wereld van aromatherapie. In deze aflevering vertel ik jou 99 dingen die je niet wist over aromatherapie: over de eigenschappen en het gebruik van etherische oliën:

 1. Etherische oliën zijn eigenlijk geen oliën maar plantenconcentraten die niet of weinig vet bevatten.
 2. Pepermuntolie is geen snoep. De etherische olie pepermunt is eigenlijk een stimulerend middel met krampstillende, antivirale werking. Het verlicht vooral hoofdpijn en verbetert de concentratie.
 3. Etherisch betekent vluchtig. Dat komt omdat etherische oliën snel vervliegen.
 4. Lavendelolie is misschien wel de beste etherische olie. Lavendel heeft zoveel helende eigenschappen dat er hele boeken over geschreven zijn. Een echte eerste hulp olie.
 5. Etherische oliën zijn zeer geconcentreerd. Een druppel pepermuntolie is bijna gelijk aan 28 kopjes pepermuntthee.
 6. Sinaasappelolie is een echte feel good olie. De olie wordt uit de schillen van de zoete sinaasappel geperst en heeft een opvrolijkende werking.
 7. Theeboomolie is zuiverend en helend voor de huid, vooral bij acné. Maar tea tree of theeboom is ook perfect om te verdampen bij griep en verkoudheid.
 8. Scharlei is een etherische olie voor hormonale balans. Maar als je scharlei gebruikt, drink er geen alcohol bij want dan kun je nachtmerries krijgen.
 9. Eucalyptus is een etherische olie die verfrist en energie geeft. Maar wist je dat de meeste mensen ontspannen bij eucalyptus? Dat komt omdat de geur geliefd is in sauna’s en SPA’s.
 10. Rozemarijn is de beste etherische olie voor het geheugen. Zelfs Shakespeare schreef al over de eigenschappen van rozemarijn voor de mind.
 11. Lemongrass of citroengras stoot insecten af. De geur is dan ook erg populair in Azië.
 12. Citroenolie is ideaal om te gebruiken in huishoudelijke producten. De etherische olie heeft antibacteriële eigenschappen.
 13. Kaneelolie is zeer goed om te verdampen in een diffuser als je last van je keel hebt of moet hoesten.
 14. Etherische oliën worden niet gemaakt maar geperst uit citrusschillen of gedestilleerd uit bladeren, takken, bloesems, kruiden of specerijen.
 15. Natuur-identieke oliën zijn geen 100% etherische oliën maar bevatten vaak andere ingrediënten.
 16. Rozenolie is de duurste etherische olie en wordt vaak vermengd met goedkopere etherische oliën zoals rozengeranium of palmarosa
 17. Er zit soms een hele bloementuin in een flesje etherische olie. Voor het maken van lavendelolie zijn 100-150 kilo bloemen nodig voor 1 kilo etherische olie. Voor 1 kilo rozenolie zijn zelfs 6.000 kilo bloemen nodig.
 18. Parfumolie is geen etherische olie maar bevat synthetische geuren.
 19. Er bestaat geen keurmerk voor etherische olie. “Certified Pure Therapeutic Grade” of “Seed to Seal” is bedacht door een creatieve marketeer.
 20. Citrusoliën zijn fototoxisch. Dat betekent dat je sneller verbrandt in zonlicht. Dus vermijdt ze 12 uur voor het zonnenbaden.
 21. Een boom kan verschillende etherische oliën geven. De bloesems van de zoete sinaasappelboom geven neroli, de takken petitgrain en de vruchtenschillen sinaasappel etherische olie.
 22. Eucalyptus bevat een hoog gehalte aan 1,8 cineol waardoor de ademhaling kan vertragen van jonge kinderen. Daarom kun je deze beter niet gebruiken voor kinderen onder de 6 jaar.
 23. Etherische olie kunnen snel werken. Etherische oliën zijn meestal vetoplosbaar, wat betekent dat ze door de wanden van de menselijke cellen kunnen reizen. Veel oliën werken in slechts 20 minuten.
 24. Dure oliën zijn niet altijd beter. Maar als je gaat schoonmaken met etherische olie, dan kun je prima een goedkopere variant kopen. Gebruik je het voor therapeutische doeleinden, investeer dan een beetje meer. Lavendelolie is minimaal 5 jaar houdbaar.
 25. Etherische oliën moeten altijd verdund worden. Je leest hoe sterk geconcentreerde en krachtige etherische oliën zijn. Dat is een grote reden waarom je in de meeste gevallen maar een paar druppels gebruikt.
 26. Etherische oliën zijn net als wijn. De kwaliteit wordt ook bepaald door het land van herkomst, de kwaliteit van de grond, het klimaat, rivieren, bergen, zonlicht.
 27. Citrusoliën kun je beter biologisch kopen want de etherische olie wordt koudgeperst uit de schillen van de vruchten.
 28. Het gebruik van etherische olie is zo oud als de weg naar Rome. Al in de bijbel werd geschreven over wierook en mirre.
 29. Als je een etherische olie lekker vindt ruiken, heb hem vaak nodig. Check de eigenschappen maar, je zult zien dat het vaak klopt.
 30. Er zijn bedrijven die claimen dat hun etherische olie zo zuiver is dat je het kunt innemen. Onzin, een etherische olie is 100% zuiver of niet. En als holistisch aromatherapeut heb ik zelden etherische olie ingenomen. Dus gewoon niet doen!
 31. Etherische olie en water mengt niet. Dus een paar druppels etherische olie in een glas water doen en opdrinken werkt niet. Ook mengen etherische oliën niet puur in bad.
 32. Etherische oliën gaan vlokken als ze niet meer goed zijn, net als bijvoorbeeld olijfolie. Dat heet oxideren.
 33. Sommige etherische oliën zoals wintergroen zouden asparine kunnen vervangen. Dat komt omdat ze methylsalicylaat verbinding hebben die ook in aspirine wordt gevonden. Maar dat is onzin. Etherische oliën zijn géén medicijnen.
 34. Etherische olie is niet hetzelfde als het kruid. Etherische olie wordt gemaakt van delen van het kruid maar bevat niet het hele kruid. Dus aromatherapie is iets anders dan kruidengeneeskunde.
 35. Aromatherapie en homeopathie matchen iet samen. Bepaalde etherische oliën kunnen de werking van homeopathische middelen teniet doen.
 36. Lavendelolie is super helend voor eerste en tweede graads brandwonden. Zo is aromatherapie in 1936 ontdekt door een franse professor die zijn hand verbrandde en ontdekte dat lavendelolie zorgde voor een goed herstel van de huid. Ik kan dit uit de praktijk bevestigen.
 37. Iedereen kan etherische olie verkopen en iedereen kan zich aromatherapeut noemen. Dat is niet beschermd door een beroepsvereniging in Nederland.
 38. Slechts 1% van het plantenrijk bevat etherische olie.
 39. Er is meer dan 1 manier om etherische olie te winnen: koude persing, destillatie en extract met oplosmiddelen.
 40. Citrusolien kunnen pesticiden bevatten doordat ze koudgeperst worden uit de schillen. De moleculen zijn te groot om mee te gaan in het destillatie proces. Dus etherische oliën die worden gedestilleerd zullen dit niet gauw bevatten.
 41. Etherische oliën kunnen toxisch zijn. Sommigen zijn zo krachtig dat ze in grote hoeveelheden giftig kunnen zijn.
 42. Sporters die gemasseerd worden met wintergroen hoeven geen warming up van de spieren te doen. Maar pas op: je kunt kou vatten op je spieren.
 43. Etherische oliën worden uit verschillende delen van de plant gewonnen. Zo komen citrusoliën uit de vruchtenschillen. En eucalyptusolie van de bladeren die zeer geliefd zijn bij koala beren.
 44. Alleen lavendel olie en teatree olie kun je puur op de huid gebruiken.
 45. Als je een druppel etherische olie onder een microscoop bekijkt, zul je zien dat de componenten waaruit de etherische oliën bestaan zeer klein zijn. Dat is een grote reden waarom de huid ze zo goed absorbeert en hoe ze kunnen helpen het lichaam te voeden, te verzachten en te genezen.
 46. Iedereen kan alles schrijven op het internet. Zo zie ik hele hoge doseringen voor kinderen of gevaarlijke adviezen. Check altijd of de schrijfster een goede aromatherapeutische opleiding heeft genoten.
 47. Eucalyptus, pepermunt, kaneel, oregano en wintergroen zijn geen geschikte etherische oliën voor kinderen. Ze zijn veel te krachtig en kunnen toxisch zijn.
 48. Het moment van oogsten/destilleren kan invloed hebben op de kwaliteit van de etherische olie. Dat geldt zeker voor tijm. Wanneer het op een bepaald moment wordt gedistilleerd, zal het het hoogste in thymol zijn. Echter, als tijm wordt gedistilleerd in de herfst of het midden van de zomer, zal het hoger zijn in carvacrol, die meer huidirriterend is.
 49. De etherische olie Melisse is erg duur. Momenteel betaal je 15.000 dollar per pond terwijl goedkopere merken het verkopen voor 9.000 dollar.
 50. Cleopatra was een echte schoonheidskoningin in het Oude Egypte en had vele potjes met etherische oliën om mannen te verleiden.
 51. Geuren hebben invloed op je emoties en gevoel. Doordat ons reukzintuig in directe verbinding staat met ons lymbisch systeem, ofwel emotionele brein.
 52. Het innemen van oregano is niet gezond voor je darmflora. Deze etherische olie heeft een hele sterke antibacteriële werking. En waar heb je je bacteriën nou echt nodig? Precies in je darmen.
 53. Uit onderzoek is gebleken dat secretaresses 54% minder typefouten maken als er citroenolie in het kantoor wordt verdampt.
 54. Etherische oliën zijn perfect voor het huishouden. Veel etherische oliën zoals citroen, eucalyptus, citroen-eucalyptus, tea tree, rozemarijn, pepermunt en lavendel hebben een anti-bacteriële werking.
 55. Citroen, teatree, niaouli en ravensara kunnen je immuunsysteem een boost geven in perioden van griep en verkoudheid.
 56. Pepermuntolie kan je eetlust remmen. Uit een studie van Dr. Alan Hirsch bleek dat personen die de hele dag pepermunt etherische olie rook, bijna een kwart minder calorieën aten dan de controlegroep.
 57. Lavendelolie is wetenschappelijk bewezen de beste etherische olie bij slaapproblemen.
 58. Kraamvrouwen hebben minder kans op een postnatale depressie als ze 4 weken lang iedere dag lavendelolie verstuiven in een diffuser.
 59. Vanille olie werkt troostend bij huilbaby’s. Dit komt doordat borstvoeding vanilline bevat.
 60. Als je etherische oliën mengt, krijg je een synergie effect. Daarom zijn aromatherapeuten dol op blenden.
 61. Bergamot is ideaal voor vrouwen of kinderen die angstig zijn. De olie heeft een angstverlichtende en ontspannende werking.
 62. De etherische olie dille werd vroeger gebruikt om de bevalling op te wekken.
 63. Pepermunt olie kan opvliegers en hoofdpijn in de menopause verlichten.
 64. Etherische olie wordt altijd verkocht in donker glas, om het te beschermen tegen zonlicht.
 65. Bewaar alleen citrusolie in de koelkast. Zo is het langer houdbaar. De andere etherische olie hoeven alleen donker en koel bewaard te worden.
 66. Je kunt testen of je allergisch bent voor een etherische olie door een beetje verdunde etherische olie aan de binnenkant van je elleboog te smeren. Verschijnt er binnen 24 uur een rode plek, dan kun je beter een andere kiezen.
 67. Etherische oliën kunnen geen miskraam veroorzaken. Als dat zou zo zijn, zou ik in goud in handen hebben toch? Maar aangezien etherische oliën makkelijk worden opgenomen in het lichaam kunnen ze ook bij je ongeboren kindje komen. Dus gebruik geen etherische olie in de eerste drie maanden en daarna alleen op advies van een gediplomeerd aromatherapeut en in overleg met je verloskundige.
 68. Een allergie is een allergie. Als je niet in staat bent om salie te eten zonder dat er uitslag ontstaat, dan kun je dezelfde uitslag krijgen van de etherische olie salie.
 69. Etherische oliën mengen niet goed met water dus je hebt altijd een emulgator nodig.
 70. Gebruik nooit etherische oliën in de buurt van je ogen.
 71. Etherische oliën verschillen enorm in prijs. Zo is citroenolie relatief goedkoop en rozenolie erg duur. Dat komt omdat de rozen maar een paar maanden per jaar groeien, het arbeidsintensief is om ze te plukken en er veel bloemen nodig zijn voor een kilo rozenolie.
 72. De druppelsflesjes van Amerikaanse merken schijnen groter te zijn dat Europese. Dat betekent dat er grotere druppels uitkomen en je dus meer verbruikt.
 73. Het verdampen/verstuiven van etherische olie in een aroma diffuser is de veiligste methode om ze te gebruiken.
 74. Als je kanker, epilepsie of astma hebt of medicijnen gebruikt moet je voorzichtig zijn met het gebruiken van etherische oliën. Overleg altijd met je arts.
 75. Lavendel heeft een ontspannende werking maar als je er teveel van gebruikt krijg je het tegenovergestelde effect. Dan geeft het energie.
 76. Ylang Ylang is de beste etherische olie voor meer slaapkamergeluk. Maar wees voorzichtig, van teveel ylang ylang kun je hoofdpijn krijgen.
 77. Heb je flesjes met pipetjes? Dan zul je na een tijdje merken dat harsachtige etherische oliën het plastic aanvreten en het pipetje kapot maken. Heel bizar.
 78. Kruizemunt is de milde kauwgom variant van pepermunt en wel geschikt voor kinderen onder de 6 jaar.
 79. De naam aromatherapie is eigenlijk misleidend. Het betekent letterlijk geurentherapie maar eczeem geneest echt niet door de geur van lavendel.
 80. Als je pepermuntolie op je huid gebruikt, is het binnen 20 minuten meetbaar in je adem.
 81. Vrouwen die controlfreak zijn hebben een hekel aan jasmijn. Deze etherische olie staat bekend als “loslaatolie”. You love it, or you hate it.
 82. Er wordt veel gerommeld met etherische oliën dus lees altijd goed het etiket en check de botanische naam. Voor meer tips, lees dit artikel.
 83. Je kunt beter geen etherische oliën gebruiken bij baby’s onder de 6 maanden. Doe dit alleen op advies van een aromatherapeut. De dosering is al snel te sterk.
 84. Etherische oliën ook een energetische effect hebben. Zo helpt cederhout, patchouli en sandelhout om beter te “aarden” en meer in het nu te leven.
 85. Geranium staat bekend als een suffe bloem voor oma’s, maar de etherische olie ruikt roosachtig fris en is perfect voor meer hormonale balans.
 86. Nootmuskaat olie kan zorgen voor een intenser en langer orgasme maar is toxisch in een hoge dosering.
 87. Marokkaanse kamille is alleen geschikt om te verdampen. Blauwe en Roomse kamille kun je ook op de huid gebruiken.
 88. Er zijn wel 700 soorten lavendel. En ook vele soorten lavendelolie. Zo is echt lavendel zeer geschikt voor huidproblemen, slaapproblemen en stress. Maar lavandin geeft energie en is goed voor spierpijn.
 89. De etherische olie knoflook is zo sterk dat je deze niet in huis kunt bewaren. Zet het in een afgesloten bakje in de tuin.
 90. Roomse kamille is vrij prijzig maar je hebt maar de helft nodig. Dus waar je normaliter 2 druppels van gebruikt, gebruik je er nu maar 1.
 91. Etherische oliën niet echt goed werken om luizen te doden. Je kunt ze wel voorkomen met etherische olie door dit in de shampoo of haargel te mengen.
 92. Petitgrain kalmeert als je last hebt van hyperventilatie of hartkloppingen door stress. Doe de etherische olie in een aroma diffuser en adem de geur goed in.
 93. Pompelmoes is een andere naam voor grapefruit.
 94. Etherische oliën vallen in Nederland onder de Warenwet. Ze worden veelvuldig gebruikt in de voedselindustrie.
 95. Rozenhout is een heerlijk etherische olie maar de olie zorgt voor aantasting van het tropische regenwoud. Rozenhout wordt gewonnen van de in het wild groeiende Aniba species in het Amazonegebied.
 96. Aromatherapie kan helpen bij nachtmerries. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat geuren invloed hebben op onze dromen.
 97. Etherische oliën inbrengen middels een tampon is geen goede aromatherapie methode. Je hebt kans dat dit inwendige beschadigingen geeft en leidt tot onvruchtbaarheid.
 98. Lelietjes van dalen, perzik, aardbei of musk zijn geen etherische oliën maar parfumoliën.
 99. Aromatherapie kan eigenlijk beter “feel good therapie” heten!