fbpx
Selecteer een pagina

luister op itunes | luister op spotify

Lavendel is een echte eerste hulp olie. Er zijn super veel boeken geschreven over de werking van lavendel. Iedereen die op vakantie is geweest naar de Provence in Zuid Frankrijk zal zich de geurige lavendelvelden herinneren. Op warme dagen in juli en augustus hangt er een blauwpaarse waas over de hoogvlakten van de Provence . De geur van deze lavendelvelden is intens, kruidig en warm. De geur en kleur van lavendelstruiken zul je niet snel vergeten. De hele streek ademt deze plant. Je kunt lavendelolie kopen, lavendelzeepjes, gedroogde lavendel, handdoekjes met lavendelplantjes, lavendelsnoepjes. Je bent in “Le Pays de la Lavande”. Ook in de parfumindustrie is lavendel een populaire geur. En als je nou toch op vakantie bent in Zuid-Frankrijk, ga dan zeker naar Grasse. Dit is de parfumstad van Frankrijk en je vindt er echt veel lavendelvelden. Je kunt het internationaal parfum museum bezoeken of parfum maken in een van de vele winkeltjes. Echt heel erg leuk en leerzaam. Ook voor je kinderen en zelf voor je man. Die van mij heeft een hekel aan musea maar heeft zich zeker anderhalf uur vermaakt. Wel grappig toch, je koopt een flesje lavendelolie en bent meteen terug in die heerlijke vakantie in Frankrijk?

Hoe wordt lavendelolie gemaakt?

Lavendelolie wordt niet gemaakt maar gedestilleerd uit de bloementoppen. De lavendel groeit voornamelijk in het Middellands Zeegebied op 800 en 1800 meter hoogte maar de meest beroemde regio waar lavendel van nature voorkomt, zijn de zonnige kalkhellingen in het zuid oosten van Frankrijk, de haute provence. Lavandin en spijklavendel groeien veel lager. Wist je dat hoe hoger de lavendel gekweekt wordt, hoe verfijnder de geur en de werking is? Hoe hoger de lavendelplant groeit, des te bloemiger de olie. Lavendelplanten groeien het liefst in een klimaat wat niet te warm en niet te koud is. Dat maakt het Middellandse zeegebied ook ideaal om lavendel te kweken.

In de Provence wordt lavendel gezaaid in augustus en september. Na 2 jaar zijn de lavendelplanten geschikt om te oogsten. De bloemen zijn op hun geurigst als het middelste deel van de plant bloeit. Vroeger werd dit met de hand gedaan maar nu rijdt er een machine over de lavendelvelden die de lavendel halverwege de stengel afsnijdt zodat er rijen groene bollen over blijven op het veld. Om 1 kilo lavendelolie te destilleren, is 100 kilo plantenmateriaal nodig. De bloemen, bladeren en stengels worden gebruikt. In alle plantendelen bevinden zich namelijk klieren met etherische olie. De olie wordt alleen in de bladeren aangemaakt en daarna vervoert naar de bloemen en stengel. De kleur van lavendelolie is kleurloos tot lichtgeel maar naarmate de olie ouder wordt, wordt ook de kleur donkerder. Je kunt lavendelolie minstens 5 jaar bewaren.

Soorten lavendelolie

ECHTE LAVENDEL
Ook wel de franse lavendel. De meest gebruikte lavendelolie in de aromatherapie. De botanische naam is Lavandula Angustifolia of Lavandula Officinalis. Waarom is de botanische of latijnse naam belangrijk om te weten? Zo weet je of de juiste lavendelolie koopt. Check altijd goed het etiket want soms wordt echte lavendel gemengd met lavandin om het goedkoper te maken. De lavendelolie die op grote hoogte wordt geplukt, is erg populair bij aromatherapeuten. Deze alpenlavendel heeft namelijk de meest geneeskrachtige werking maar is ook moeite te verkrijgen. Vaak wordt het verkocht als Lavendel Extra. De meeste echte lavendelolie komt uit Frankrijk. Ik koop de lavendelolie zelf net over de grens met Italië. Maar ook uit Tasmanië, Zuid-Afrika en Engeland komt goede lavendelolie. Soms zie je bij een flesje lavendelolie AOC staan. Dat is een officiële kwaliteitsaanduiding voor Appelation d’Origine Controlee dat sinds 1981 bestaat. Als je een lavendel AOC koopt, komt deze gegarandeerd uit een bepaalde streek in Frankrijk komt.

Waar gebruik ik echte lavendel voor?
Ik gebruik echte lavendel voor ontspanning, rust, slapeloosheid, angst, hoofdpijn, menstruatiepijn, huidproblemen, spierpijn, brandwonden, blauwe plekken, puistjes, eczeem, oorpijn, roos, groeipijn, luchtwegproblemen, buikpijn, menstruatiepijn, postnatale depressie en pms. Kortom: ik vind het een echte eerste hulp olie.

LAVANDIN
Lavandin is een kruising tussen 2 lavendelsoorten: de wilde echte lavendel en de Spaanse lavendel, Lavandula latifolia. Er zijn verschillende botanische namen voor lavandin: burnatii, hybrida, hortensis maar de correcte botanische naam is: lavandula x intermedia. Lavandin is makkelijker te verbouwen want het kan lager groeien en de plant is beter bestand tegen slecht weer en ziekte. Wist je dat 100 kilo lavandin wel 3 liter olie oplevert? Drie keer zoveel dus als de echte lavendel. Vandaar dat het ook goedkoper is.

Waar gebruik ik lavandin voor?
Lavandin is perfect om in huis te verstuiven in een diffuser. Voor als je een lekker lavendelluchtje in huis wilt. Voor degene niet die weten wat een diffuser is zal ik het kort uitleggen. Een diffuser is een geur apparaat en een luchtbevochtiger in een. Op dit moment zeer populair in huis. Je vult hem met mineraalwater en voegt een paar druppels lavendelolie toe. Het apparaat verspreidt een koud mist met lavendelolie in de lucht. Maar lavandin wordt ook gebruikt in schoonmaakmiddelen, wasmiddel, strijk of linnenwater. Het is goedkoop en perfect als huis of interieurparfum. Of om zeepjes mee te maken.

SPIJKLAVENDEL
Spijklavendel is een hele andere plant dan de echte lavendel. Hij is veel groter, forser en groeit in een ander leefgebied dan lavendel. De plant houdt van kalkbodems en groeit voornamelijk aan de zeekusten van Spanje, Portugal, Noord Afrika en Frankrijk. De meeste spijklavendel is afkomstig uit Spanje en Portugal en wordt verkocht onder de botanische naam: lavandula latifolia. De geur is fris, krachtig en kamferachtig. Deze lavendelolie ruikt meer naar rozemarijn. Vroeger werd spijklavendel veel gebruikt in de parfumindustrie maar tegenwoordig is lavandin populairder.

Waar gebruik ik spijklavendel voor?
Spijklavendel gebruik ik voor verstuikingen of stijve spieren. Maar spijklavendel is ook goed om te gebruiken in een aroma diffuser als je last hebt van vermoeidheid, bronchitis en verkoudheid. Experts zeggen dat spijklavendel je immuunsysteem stimuleert.

Waarom je altijd een flesje lavendelolie in je handtas moet hebben:

  1. Als eerste hulp bij kleine brandwondjes.
  2. Als je kind een schaafwond heeft.
  3. Als je kind een gevallen is en een bult krijgt.
  4. Als je kind een kneuzing heeft.
  5. Als jij last hebt van stress of spanning.
  6. Als je niet kunt slapen.
  7. Als je hoofdpijn hebt.
  8. Als je verbrand bent door de zon.
  9. Als je een puistjes hebt.
  10. Als je gebeten bent door een insect.

Hoe gebruik je lavendelolie? Alle etherische oliën moeten verdund worden, dat wil zeggen dat je ze niet puur op de huid kunt gebruiken maar moet mengen in een basisolie of badolie. Dit kan amandelolie, kokosolie, olijfolie of jojoba zijn. Maar er zijn twee uitzonderingen: lavendel en tea tree. Deze etherische oliën kun je wel puur op de huid gebruiken maar gebruik 1 of 2 druppels per keer.